5G

KLAR TIL NÆSTE SKRIDT – MED TELIA

5G er femte generation af mobilteknologien. Det er trådløst, hurtigt, stabilt, sikkert, effektivt og lige rundt om hjørnet. Telia er klar med 5G til det danske erhvervsliv – ovenikøbet på Nordens bedste netværk.

 

5G ER NØGLEN TIL, AT VIRKSOMHEDERNE KAN TAGE DIGITALISERINGEN TIL NÆSTE SKRIDT

Med denne nye netværksteknologi får vi mulighed for større kapacitet, højere hastighed, mere sikkerhed og minimal responstid på overførsel af data (lav latency). Alt sammen egenskaber, der er nødvendige for at kunne udnytte nye digitale teknologier stort set overalt i samfundet – fra automatisering af produktionsprocesser, robotteknologi, telesundhed og førerløse biler til virtual & augmented reality, 8K TV og mange andre datatunge online-oplevelser. 5G-netværket giver desuden mulighed for "network slicing" – hvilket betyder, at flere selvstændige netværk kan eksistere på samme fysiske infrastruktur. Det giver os som teleoperatører mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbyggede netværk, som dækker præcis deres behov.

Vi er i gang

Telia er i gang med udrulningen af 5G netværket. Vi har lagt en intelligent udrulningsplan, der sikrer, at de største byer kommer på netværket i første omgang, og at resten af Danmark følger lige efter. Ifølge planen vil 75% af danskerne have 5G dækning med Telia inden udgangen af 2022.

Overordnet er strategien for udrulning bygget op i tre trin:
2021: Top 4 byer: København, Århus, Odense, Aalborg
2022: Top 25 byer: (København, Århus, Odense, Aalborg), Esbjerg, Randers, Kolding, Horsens, Vejle, Roskilde, Herning, Hørsholm, Helsingør, Silkeborg, Næstved, Fredericia, Viborg, Køge, Holstebro, Taastrup, Slagelse, Hillerød, Holbæk, Sønderborg og Svendborg
2023: Resten af landet

Når teknikerne besøger vores mobilmaster og opgraderer netværket til 5G, tager vi samtidig noget af 3G-kapaciteten ud og opgraderer meget af det andet udstyr, vi har siddende. Det betyder, at vores 4G teknologi i samme omgang bliver kraftigere - faktisk fordobler vi kapaciteten i hele landet og tredobler den i de 25 største byer. Derudover simplificerer vi vores sites, så netværket bliver mere ensrettet og effektivt. Det betyder også, at vi i sidste halvdel af 2022 kan lukke 3G nettet for at gøre plads til endnu mere 5G.

HVAD BETYDER 5G FOR VORES ERHVERVSKUNDER?

IoT: 5G åbner en helt ny verden for fx hyper-effektiv produktion og lagerstyring. 5G's høje netværkskapacitet giver mulighed for at udstyre flere tusind emner på dit lager med individuelle sensorer, der sender online til din server, så systemet selv kan holde styr på lagerbeholdningen – i realtid og med hidtil uset præcision.

Private netværk: Værdiskabelsen overfor virksomheder og institutioner hænger mere og mere sammen med 'connectivity'; det vil sige at sikre, at der trods et stigende antal forbundne enheder altid er forbindelse til virksomhedens produktionsudstyr, computere, sensorer mv. Hos kunder med særlige behov – fx produktion, vidensvirksomheder, transport og logistik – kan man således etablere private netværk, der er konfigureret og kan udbygges efter kundens særlige behov.

Real realtime: De ekstremt hurtige responstider i 5G vil være helt afgørende for fx selvkørende biler og præcisionskrævende robotteknologi, inden for fx produktion eller kirurgi. Her kan man let forestille sig, hvad et "forsinket" signal kan betyde ift. fx en hjerteoperation foretaget af landets førende kirurg, der befinder sig i Aarhus, mens patienten opereres af en fjernstyret robot i København.

Sådan får du 5G

5G Ready Abonnementer

Herunder kan du se vores 5G Ready abonnementer, som vi tilbyder til virksomheder. Kontakt os for et uforpligtende møde om hvad 5G kan gøre for din virksomhed.

Corporate 1 GB

Fri tale
Fri sms/mms

1 GB i EU

Corporate 10 GB

FRI TALE
FRI SMS/MMS

10 GB i EU

Corporate 20 GB

FRI TALE
FRI SMS/MMS

20 GB i EU

Corporate 50 GB

FRI TALE
FRI SMS/MMS

50 GB i EU

HVAD VIL TELIA MED 5G?

Telia Danmark har i dag et af verdens mest udbyggede og velfungerende 4G-netværk, som sikrer hurtige og stabile mobilforbindelser stort set overalt – og 4G vil i mange år fremover dække de fleste danskeres behov for mobilforbindelser.

4G er også fundamentet for Internet of Things (IoT), hvor millioner af maskiner, sensorer, gadgets og andre enheder allerede i dag taler sammen via mobilnetværket – og gør virksomheder og samfundet smartere, sikrere og mere effektivt. Denne udvikling vil tage endnu et kvantespring med introduktionen af 5G.

Der er ingen tvivl om, at dataforbruget fortsat vil stige voldsomt, og vi vil få behov for at sende og modtage stadig større mængder af data – hurtigere og endnu mere sikkert. Derfor vil vi udbygge vores netværk med 5G-teknologi, fordi det er den rigtige og nødvendige infrastruktur for fremtidens digitaliserede samfund.

Telia tager som virksomhed ansvar for den fortsatte digitalisering af Danmark – og vi er i fuld gang med at omsætte visionen til virkelighed.

HVAD ER FORDELENE VED 5G?

Hastighed: 5G leverer væsentligt højere datahastigheder, der gør både up- og download hurtigere. Det har betydning, når du streamer film eller musik, arbejder med store filer eller billeder – eller i forbindelse med gaming og spil.

Kapacitet: Danskernes dataforbrug stiger med ca. 40% om året, og antallet af enheder, der kobles på nettet (IoT), som sender og modtager data, accelererer i disse år. Med implementeringen af 5G vil vores netværk kunne møde dette voksende kapacitetskrav – og udbygges i takt med, at behovet stiger.

Responstid: 5G har en minimal responstid, som er svartiden mellem digitale enheder, hvilket er afgørende i forhold til bl.a. avanceret robotteknologi og førerløs trafik.

Energieffektivitet: 5G-netværket vil, når det er udbygget, levere datatrafik med et energiforbrug, der er ca. fem gange lavere end 4G-netværket. 

Sikkerhed: 5G-netværkets høje kapacitet i netværket og muligheden for at etablere selvstændige netværk designet efter særlige behov, giver en højere sikkerhed og stabilitet.

5G I TELIA COMPANY

I Danmark har Telia gennemført en række tests af 5G baseret på både end-to-end-løsninger. Ved 5G-demonstrationer i Telias hovedkvarter i København har blandt andre myndigheder og større erhvervskunder haft mulighed for at få et kig ind i den teknologiske fremtid, der rykker hastigt nærmere.

I december 2018 åbnede Telia sit første netværk for 5G-test i Norge. Her testedes bl.a. Oslos Odeon-biograf, der er verdens første 5G-biograf.

Telia åbnede i 2018 Sveriges første 5G-netværk på det tekniske universitet KTH i Stockholm. Dette skal føre til flere tests af 5G i samarbejde med flere industrier.

I Finland har Telia i september 2018 lanceret et pre-kommercielt 5G-netværk i Helsinki, og målsætningen er at kunne tilbyde de første kommercielle services i 2019.

Telia samarbejder om selvkørende, elektriske lastbiler i DB Schenkers faciliteter i Jönköbing, som er muliggjort af 5G-teknologi.

Telia, Ericsson og Volvo Construction Equipment har lanceret Sveriges første 5G-netværk til industrielt brug hos Volvo i Eskilstuna, hvor teknologien bruges til fjernbetjening af maskiner samt selvkørende løsninger.

TEKNOLOGIEN BAG 5G

5G er et mobilnetværk, der trækker på flere forskellige teknologiske fremskridt.

Nye frekvenser: 5G vil anvende nye frekvensområder, hvilket svarer til at føje nye spor til en motorvej. Det betyder langt højere hastighed og kapacitet – og ikke mindst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulde udrulning være baseret på et fintmasket netværk af flere og mindre antenner end fx 4G-netværket. Ydermere kan signalet fra 5G-masterne koncentreres ved retningsbestemmelse, hvilket betyder, at man med 5G kan opnå ekstremt hurtige hastigheder og høj kapacitet.

Selvstændige netværk: 5G er ikke blot "et hurtigere 4G" – der er mange andre forskelle i måden, netværket fungerer på. Blandt andet er det muligt at etablere selvstændige, private netværk, som kan konfigureres til kundens særlige behov. Det private netværk deles ikke med andre, og derved opstår der ikke flaskehalse om den grundlæggende kapacitet, hastighed mv. – ligesom selvstændige netværk betyder øget kontrol med sikkerhed og stabilitet.

Spørgsmål og svar

Hvornår er Telia klar med 5G?

Telia er i gang med udrulningen af 5G netværket. Vi har lagt en intelligent udrulningsplan, der sikrer, at de største byer kommer på netværket i første omgang, og at resten af Danmark følger lige efter. Ifølge planen vil 75% af danskerne have 5G dækning med Telia inden udgangen af 2022. Kunder med "5G Ready" abonnementer vil på sigt kunne benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.  

Hvad betyder 5G Ready?

5G ready betyder, at du automatisk får adgang til 5G inkluderet i dit abonnement, når det bliver lanceret hos Telia i dit område. Husk at din mobil også skal kunne tilgå 5G. 

Hvornår får jeg 5G på min mobil?

Det afhænger af en række faktorer: 

  • Abonnement: Et af vores 5G Ready-abonnementer
  • Telefon: En 5G-telefon, der er testet og klar til brug på vores netværk. Testprocessen er i gang (bemærk: endnu har vi ikke 5G-telefoner klar) 
  • Netværk: At du befinder dig i et område, hvor Telia har etableret 5G-dækning (p.t. afgrænsede områder i København og Aalborg) 
Hvorfor står der ikke 5G Ready på mit abonnement?

Hvis der ikke står 5G Ready på dit abonnement, betyder det, at abonnementet ikke får adgang til 5G. Ønsker du adgang til 5G på vores netværk, skal du vælge et af vores 5G Ready abonnementer, have en 5G-telefon, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk og befinde dig i et område, hvor vi har etableret 5G-netværk.  

Hvilke mobiler og tablets er 5G-ready i dag?

Mobiler godkendt til 5G-brug i Telias netværk:
Sony Xperia 1 II 
Sony Xperia 5 II 
OnePlus 8 
OnePlus 8 Pro 
OnePlus 8T
Motorola Moto G 5G Plus

 

Mobiler, der endnu ikke er godkendt til 5G-brug på Telias netværk:
Samsung Galaxy S20 
Samsung Galaxy S20+ 
Samsung Galaxy S20 Ultra 
Samsung Galaxy Z Fold2 
Samsung Galaxy Note20 
Samsung Galaxy Note20 Ultra 
Sony Xperia 1 II 
Sony Xperia 5 II 
OnePlus 8 
OnePlus 8 Pro 
OnePlus Nord 
OnePlus 8T
Motorola Edge 
Motorola Edge Plus 
Motorola Moto G 5G Plus
Huawei P40 Pro
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max

Jeg har en 5G mobil og et 5G Ready abonnement. Hvornår kan jeg bruge Telias 5G netværk?

Kunder med ”5G Ready” abonnementer kan benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.

Hør mere om 5G