10 gode råd

10 gode råd

Sådan beskytter du bedst din virksomhed mod it-trusler

Sådan beskytter du bedst din virksomhed mod it-trusler

   1. Prioriter sikkerheden og vær på forkant

    Hver fjerde virksomhed har været udsat for it-kriminalitet. Så det kan ske – og sker – hver dag. Men alt for mange virksomheder prioriterer ikke området højt nok. Sæt tid og ressourcer af til at styrke sikkerheden. Overvej fx, hvor der kunne være eller opstå en sikkerhedstrussel og start der.

   2. Opdater altid til nyeste version af jeres programmer

    Når hackere vil liste programmer ind på en computer, bruger de ofte fejl og sikkerhedshuller i programmerne. Derfor er det ekstremt vigtigt altid at opdatere til den nyeste version af jeres software og operativsystemer, så snart de er der. Det svarer til at sørge for nye, moderne låse på alle døre til din virksomheds lokaler.

   3. Brug antivirus-programmer

    Udover at have låse på dørene investerer mange virksomheder også i et alarmsystem. På samme måde skal du også sørge for at sikre jeres data og it-systemer. Brug et godt og anerkendt antivirusprogram. Læg programmet på ALLE virksomhedens computere, tablets og mobiler. Og sørg for, at det altid er opdateret til seneste version.

    Antivirus-programmer giver besked, så snart en hacker forsøger at snige sig ind. På samme måde som en alarm på en dør.

   4. Husk at slå kryptering til på jeres trådløse netværk

    Vidste du, at alle og enhver kan få fat i de data I sender over jeres trådløse netværk? Endda med en helt almindelig computer. Og de behøver ikke engang komme ind, men kan holde i en bil ude på gaden! I kan sikre jer ved at bruge kryptering på jeres trådløse netværk. Der findes forskellige former, hvor WPA-2 lige nu er den sikreste.

    En anden mulighed er at have to trådløse netværk: Ét til gæster og ét til medarbejderne. 

   5. Brug gode passwords

    Uanset hvor mange forholdsregler du tager, hjælper det ikke meget, hvis I ikke bruger gode passwords. Et godt password er svært at bryde. Derfor skal det være på mindst 8 tegn, med både store og små bogstaver, tal og specialtegn. På den måde bliver det sværere for hackerne.

    Bruger du fx et password på seks tegn med små bogstaver, tager det kun ca. 18 minutter for en hacker at bryde. Bruger du derimod 8 tegn og alle tilgængelige tegn på tastaturet (94 forskellige), tager det omkring et år!

    Sådan laver du et godt password.

   6. Tag sikkerhedskopier

    Alvorlig vand- eller brandskade vil være en katastrofe for de fleste virksomheder. Det samme gælder, hvis I mister vitale data. Derfor er det vigtigt at tage sikkerhedskopi hver dag. Tag gerne flere og opbevar dem forskellige steder – også uden for virksomheden. Invester fx i flere USB-harddiske og læg sikkerhedskopien på dem. Så kan den ansvarlige medarbejder nemt tage den seneste med hjem hver dag.

    Du kan også vælge at abonnere på en online backup service, som tager sikkerhedskopi over nettet.

   7. Lær alle medarbejdere god it-adfærd, fx:

    • Installer aldrig et program på virksomhedens computere – uden at vide, hvor det kommer fra, og hvad det skal bruges til.Tilslut aldrig et USB-drev til en computer – med mindre du er sikker på, at det ikke indeholder virus.

    • Tilslut aldrig et USB-drev til en computer – med mindre du er sikker på, at det ikke indeholder virus.

    • Brug altid personligt kodeord. Udlever aldrig dit kodeord til andre.

    Gør reglerne så simple som muligt og skriv dem ned (højst 1-2 sider). Så ved alle, hvad de skal gøre. Og hvad de absolut ikke må gøre. Husk at opdatere reglerne og jævnligt informere medarbejderne.

   8. Husk sikkerheden på mobiler og tablets

    It-sikkerhed bliver ofte forbundet med computere. Men virus, trojanske heste og anden malware er lige så store trusler for jeres mobiler og tablets. Det kan fx være programmer, der usynligt sender sms’er til dyre numre eller omdirigerer teletrafik gennem dyre portaler. Derfor er det vigtigt også at huske sikkerheden her. Fx med lås til sim-kortet, pinkoder, backup og kryptering af data.

    5 gode råd til sikkerhed på mobiler og tablets.

   9. Læg sikkerheden i skyen

    For mange mindre virksomheder er den sikreste løsning at bruge cloud computing. Altså at overlade it-driften til professionelle leverandører. Med jeres sikkerhed i skyen slipper du for selv at skulle stå for opdateringer, driftsstabilitet osv. Der findes flere typer leverandører, som kan noget forskelligt. Sørg for at undersøge dem nærmere, inden du laver et samarbejde.

   10. Tag eksperterne med på råd

    Jo flere integrerede it-systemer og computere din virksomhed har, jo mere komplekst og tidskrævende er det at holde styr på sikkerheden. Derfor kan det ofte betale sig at spørge eksperter til råds eller få dem med på sidelinjen. Eksperterne kan hjælpe jer med at holde jeres it-systemer og regler for it-adfærd opdaterede. De kan lukke sikkerhedshuller og rådgive jeres ledelse om brug af it.