Hvordan trives børn og unge i den digitale verden?

Hvordan trives børn og unge i den digitale verden?

Et spørgsmål, der ofte går igen, når man taler med forældre er, at de ikke altid føler sig lige godt rustede til at vejlede og tage del i deres børns digitale liv. Og med god grund! Vi efterlader alle digitale fodspor, når vi begår os på nettet. Det flyver rundt med informationer, beskeder og billeder på nettet og det kan gå hen at få konsekvenser for vores børn.

Derfor er det vigtigt at vi forholder os til, hvordan man begår sig online og kan give vores børn gode råd, når de har brug for det. Derfor har vi, i samarbejde med Red Barnet, ENIGMA, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik, nedsat en gruppe børn og unge som skal gøre os klogere på, hvordan vi bidrager til den online trivsel. Ny børnetænketank sætter fokus på børns digitale liv 

De voksne skal lære og lære fra sig

Udnyttelse af personlig information kan specielt være et problem, når børn begynder at bruge egne mobile enheder. Der er en risiko for at børn ikke er ligeså kritiske overfor, hvad de begiver sig ud i, når de henter app’s eller surfer på nettet. Det skal vi blive bedre til at lære dem, for der findes personer og selskaber, som er ude efter information om privatpersoner for at svindle eller for at tilpasse reklamer og annoncer. For eksempel kan Snapchat bruge dine billeder eller videoer til reklame uden at spørge dig ad. 

Der er flere eksempler på Facebook-sider, hvor billeder og information, som tilhører andre personer, er blevet brugt til at forfalske profiler. Derfor kommer børnetænketankens anbefalinger blandt andet til at omhandle privatliv, kildekritik og digitale spor på nettet. Et andet emne, der fylder meget er digital mobning. Der er en stigende tendens til at unge oplever at mobning desværre er blevet en del af det digitale univers. Der er bred enighed om at dette skal bekæmpes, og derfor vil børnene i denne forbindelse stille krav til vores politikere.

Deres anbefalinger bliver lanceret på dette års Folkemøde, hvor faglige eksperter og politikere indenfor børn- og ungeområdet står klar til at lytte.

Program: Telia debatterer Smart Cities og børns digitale liv på Folkemødet.

 

 Hvis skaden er sket

Hvis du som forælder opdager at dit barn er havnet i en situation på nettet, de ikke har kontrol over, er det vigtigt at handle. Telia er stolt og samarbejdspartner med Red Barnet, der har startet Sletdet.dk. Den gratis hjælpetjeneste er til for de børn og unge, der har brug for hjælp til at fjerne uønskede informationer om dem selv på nettet. Siden er et tiltag som Red Barnet har taget for at bekæmpe online mobning og for at reducere risikoen for at børn og unge, samt deres forældre ender i en magtesløs situation, hvis deres oplysninger misbruges.

Hvis du trænger til råd eller vejledning, kan du klikke dig videre og komme i kontakt med medarbejderne hos Sletdet.dk ved at skrive eller ringe til dem og få personlig vejledning og støtte, hvis du ønsker det.