hvornår er vi klar til intelligente byer?

hvornår er vi klar til intelligente byer?

Hvordan kommer teknologien til at påvirke vores dagligdag, og hvad kan Internet of Things gøre for vores samfund? Der er allerede en hel del ting i vores dagligdag, som har ændret sig efter de smarte telefoner fik deres indtog. Som fremtidsforsker Preben Mejer siger ”min smartphone er min fjernbetjening til mit liv”.

Ifølge Preben Mejer vil cirka 80 milliarder enheder være på nettet i 2025, og her er der ikke kun tale om smartphones. Vi vil i højere grad komme til at bruge teknologien til at forbedre vores infrastrukturelle udfordringer og blive mere miljøvenlige. Et eksempel på energivenlige løsninger er det intelligente hjem. Det kender din livsstil og kan sørge for, at lyset tændes eller slukkes og temperaturen reguleres automatisk ud fra, hvornår du er hjemme. Denne intelligente adfærd kan, ifølge Mejer, give en besparelse i energi- og strømforbrug på 15-25 procent. Den kan også gøre din belysning og underholdning langt mere intelligent.

Bundet sammen med smartphonen er dit hjem et led i Internet of Things udviklingen. Hør fremtidsforsker Preben Mejer fortælle mere om fremtidens intelligente hjem.

Vi har mange muligheder for at styre vores omgivelser, men hvor langt er vi fra at de første intelligente byer, også kaldet ’smart cities’, kan blive en realitet? Preben Mejer peger på at grundstenen for Internet of Things er et stærkt netværk. Den centrale byggeklods for udviklingen er dermed udnævnt til at være 5G netværket, som er vores næste generationsnetværk. 5G er endnu ikke en realitet, men en fremtidig implementering af dette vil være et kæmpe spring og bidrage med en kapacitet, som er langt større end den vi kender i dag. Det vil bane vejen for den digitale udvikling, der kan komme vores byer til gode.

Er du blevet nysgerrig efter, hvor langt Danmark er fra at have Smart Citites? Kom forbi vores debat på Folkemødet, hvor vi sætter fokus på det samarbejde, der skal til for at have intelligente byer og hvad de kan komme til at betyde for os borgere. 

 

Det havde du ikke brug for før smartphonen
Smart Citites og intelligente hjem kan virke uvirkeligt for nogle, men overvej hvor stærkt et hjælpemiddel vores smartphones allerede er blevet. I tech-nostalgiens navn, har vi har lavet en lille walk down memory lane.

  • Digitalkameraet: I 2002 kom Nokias første telefon med kamerafunktion. Selvom de tidligste modeller ikke udfordrede digitalkameraerne, så man allerede dengang, hvilken retning det tog. Nu, over 13 år senere, ser man at mobilkameraet bruges til næsten alt og måske endda mere, end vi troede muligt blot for nogle år siden. 
  • MP3-spiller: Kan du huske dengang du havde både mobil og MP3-afspiller i lommen! Det virker næsten som en halv evighed siden iPod'en var på alles ønskesedler, og nu har vi al vores musik til rådighed på mobilen. Musikken behøver vi ikke engang downloade længere for den streamer vi da bare ved hjælp af Spotify.  
  • Diktafon: De er kommet med både små kassetter og digitale enheder, men nu er der ikke meget tvivl om, at langt, langt de fleste mobiler bruges frem for en old school diktafon. De fleste smartphones har i øjeblikket en diktafon med så god kvalitet, at de kan bruges til eksempelvis podcasts. Denne funktion er også blevet et godt værktøj til at registrere interviews, præsentationer og oplysninger fra møder.
  • Kort: Hvis du har dårlig stedssans eller har brug for hjælp til at finde vej, er der ikke meget tvivl om, at kortfunktionen på din smartphone, kan være en rigtig stor hjælp. Mange kort kan også downloades og bruges i offline tilstand, hvilket betyder, at færre og færre har brug for papirkort. En stor hjælp, når du er på farten og ikke ønsker at bruge dataroaming.

 
Det analoge og det digitale er stadig noget, der deler vandene. Se hvad resultatet blev, da vi lavede en tidtager-battle mellem mobilen og æggeuret.