Metallica på hjemmebane

Metallica på hjemmebane

Når Telia Parken lægger græs til Metallica den 11. juli, er det en ny kulmination i det tætte forhold mellem København og Danmarks mest berømte musiker, Lars Ulrich.

Af Niels Fez Pedersen, kulturjournalist og radiovært

Der er næppe nogen, der er i tvivl om, at båndet mellem Metallica og Danmark er tæt. Trommeslageren Lars Ulrich er den mest succesfulde danske musiker nogensinde. Han er den eneste, der befinder sig i en klasse, hvor stadionkoncerter er normen, og pladesalget for længst har passeret 125 mio. eksemplarer.

Selv om Lars Ulrich har boet i USA, siden han flyttede med sin forældre fra en villa i Hellerup til en lejlighed i Newport Beach i 1980, flager han stadig med Dannebrog, når bandet er på scenen, og han holder fast i sine musikalske rødder i det gamle land.

Ved en koncert i Herning i 2018 spillede Metallica Gasolin'-klassikeren 'Rabalderstræde', og Lars Ulrich kan stadig tale varmt om dengang, han som stor dreng tog til koncerter i K.B. Hallen og fik den hårde rock i blodet.

Symbiosen mellem den rød/hvide hjemmebane og det sortklædte band når et nyt højdepunkt den 11. juli, når Metallica igen rykker ind i Telia Parken i København.

LÆS OGSÅ: Rammstein: Pyroteknik og provokationer

København i blodet

Hovedstaden spiller en vigtig rolle i kvartettens historie, og det handler om mere end Lars Ulrichs barndom. Da karrieren for alvor kom på skinner med pladerne Ride The Lightning (1984) og Master Of Puppets (1986), var det med hjælp fra den danske producer Flemming Rasmussen og et længere ophold i det legendariske Sweet Silence Studio på Amager.

Dengang var der ikke råd til overnatninger på luksushoteller som D'Angleterre, der senere blev Lars Ulrichs foretrukne base i Danmark. Det unge, ambitiøse band lånte en lejlighed af en ven i Brøndbyvester. Betalingen var en kasse bajere, og på den måde blev adressen Kirkebjerg Allé 113 et overraskende element i historien om Metallica.

Kakaomælk og hotdogs

Lars Ulrichs rejse fra Danmark til Amerika var motiveret af flere ting. For det første havde hans far, Torben Ulrich, gang i en karriere som tennisspiller og kunstner, mens hans mor, fotografen Lone, havde gode kontakter i Los Angeles. Det var meningen, at Lars Ulrich skulle spille tennis og gå i skole i Californien, men så kom musikken i vejen, og mødet med guitaristen James Hetfield ændrede hans fremtidsplaner.

Metallicas første koncert i Danmark foregik i Saga i København i december 1984. Den gamle biograf havde plads til 1300 publikummer og var næsten udsolgt, selv om Metallica på det tidspunkt knapt var et kultband. I Jens Jam Rasmussens Lars Ulrich-biografi Forkælet med Frihed beskrives koncerten som begyndelsen på en ny æra for den hårde rock, og det unge thrash metal-band var på bølgelængde med sine denimklædte fans.

"En midnatsfrisk Lars Ulrich og en lidt genert smilende Kirk Hammett var ikke mere rockstjerner, end at de kunne vade en tur ned hos pølsemanden på Istedgade og forsyne sig med kakaomælk og hot dogs".

LÆS OGSÅ: Bliv klar til festivalsæsonen

Metal på Giro 413

32 år senere har Metallica givet knapt 30 koncerter rundt om i Danmark, er jævnligt blevet spillet i Giro 413 og har så gode kontakter i Kongehuset, at Lars Ulrich er tildelt ridderkorset af Dannebrogsordenen. Mere dansk bliver det næppe.

Metallica har jævnligt brugt Lars Ulrichs landsmænd som opvarmningsbands på sine turnéer, ikke mindst Volbeat, men ved koncerten i Parken den 11. juli bliver det nabolandene, som sørger for support i form af svenske Ghost og norske Bokassa.

FAKTA: METALLICA

Amerikansk metal/thrash-band med base i San Francisco. Dannet 1981 af Lars Ulrich (trommer) og James Hetfield (sang, guitar). Kirk Hammett (guitar) kom til i 1983, mens den aktuelle bassist Rob Trujillo har været med i bandet siden 2003.

Metallica er et af verdens mest populære livebands og spiller stadionkoncerter over det meste af kloden.

Gruppen har udgivet 10 studiealbum. Master of Puppets, (1986) ...And Justice For All (1988) og Metallica (1991) regnes som uomgængelige klassikere i genren.

LÆS OGSÅ: Beyoncé og Jay-Z: Powerparret står sammen

13 gange Metallica

1. "Master of Puppets" (1986)
Det kilder i hele kroppen, når et stadion råber "master, master", mens James Hetfield fører sin flok gennem de heftige breaks. Thrash i sin reneste form.

2. "Enter Sandman" (1991)
Metallica var et kæmpe kultband i slutningen af 1980'erne, men udgivelsen af det sorte album aka Metallica fik millioner til at opdage gruppen godt hjulpet af denne effektive slagsang.

3. "Nothing Else Matters" (1991)
Giro 413 var nok det sidste sted, man kunne forestille sig, at Metallica ville dukke op. Men det skete med en powerballade, der balancerer på den rigtige side af spandex og puddelhunde-hår.

4. "Seek & Destroy" (1983)
Begyndelsen. Var med på et af de demobånd, der førte til indspilningen af debutpladen Kill 'Em All i 1983. Der er tegning til noget stort, men lyden er endnu ikke helt på plads.

5. "One" (1988)
Episk sangskrivning over syv et halvt minuts nedstemte guitarer. En slags ballade, der vokser og vokser. Sangen blev Metallicas første musikvideo.

6. "Mercyful Fate" (1988)
Metallica taler ofte om sine forbilleder, og danske Mercyful Fate er et af dem. Hyldestsangen er et medley af fem Mercyful Fate-numre skrevet af King Diamond og Hank Sherman.

7. "Orion" (1986)
Cliff Burton indtager en særlig position i Metallica-universet. Bassisten omkom i den bilulykke, som gruppen var involveret i, i Sverige i 1986. Bassoloen i "Orion" blev spillet ved hans begravelse.

8. "St. Anger" (2003)
Titelsang på et album, der deler fanskaren. Skabet skulle sættes hårdt og tungt efter rygter om opløsning og den hudløse dokumentar "Some Kind of Monster".

9. "Moth Into Flame" (2016)
Fra det seneste album Hardwired... to Self-Destruct. Et eksempel på, at Metallica ikke er blevet blødere med tiden. Gruppen spillede sangen sammen med Lady Gaga ved Grammy-festen i 2017.

10. "The Unforgiven" (1991)
Den spaghetti-western-klingende begyndelse minder om Metallicas faste koncertintro, Ennio Morricones Ecstasy of Gold. Den anden store ballade fra det sorte album.

11. "The Memory Remains", feat. Marianne Faithfull (1997)
Metallica opsøger gerne overraskende samarbejdspartnere, f.eks. den hæse britiske 60'er-stjerne Marianne Faithfull. For ikke at tale om Lou Reed, som gruppen bakkede op på albummet Lulu.

12. "King Nothing" (1996)
Endnu et resultat af gruppens tætte forhold til produceren med musikbranchens hårdeste navn, Bob Rock. Sounden på albummet Load var et skridt væk fra ren thrash metal.

13. "Ride The Lightning" (1984)
Med Flemming Rasmussen ved knapperne fandt Metallica sin sound og kom til at lyde som meget mere end et demoband. Hørt i dag er det bare metal. I 1984 var et nyskabende lynnedslag.