Grundet systemopdateringer i nat så er vores selvbetjeninger lukket fra kl 21 idag lørdagen den 21 april til imorgen søndag kl 07. Vi beklager ulejligheden.

Mobilbrug i udlandet

Mobilbrug i udlandet

Hvordan er det nu med data på ferien? Hvor meget data kan jeg bruge, og hvor meget koster det? Vi forklarer den nye EU-regulering og svarer på de mest stillede spørgsmål angående data i udlandet, så du trygt kan rejse uden at tænke på din mobilregning.

 

Den nye EU-regulering om roaming trådte i kraft d. 15. juni sidste år og betyder, at du nu kan rejse rundt i store dele af Europa uden at skulle bekymre dig om dyre telefonregninger. Alle borgere i EU/EØS, der besøger et andet EU/EØS-land, skal betale den samme pris for opkald, SMS og data som på deres hjemmenetværk (deres valgte teleudbyder). Du kan derfor bruge din mobil i EU på næsten samme måde som i Danmark. Der er dog indført en såkaldt "fair use-begrænsning", som skal forhindre misbrug og sætte et loft på, hvad der er rimelig brug. 

 

 

HVORDAN AKTIVERER JEG ROAMING PÅ MIN MOBIL?
Du skal først og fremmest have aktiveret din roaming-funktionen. Det er forskelligt fra styresystem til styresystem, hvordan roaming aktiveres.

  • På iPhones aktiverer du roaming ved at vælge 1) ’Indstillinger’, 2) ’Mobilnetværk’ og 3) aktiver ’Mobildata’ og derefter 4) ’Indstillinger til data’, 5) aktiver ’Dataroaming’. Se billede nedenfor.
  • På Android-telefoner kan du aktivere roaming forskellige steder. Nogle af fremgangsmåderne er: 1) ’Indstillinger’ 2) ’Mobile netværk’ 3) aktiver ’Dataroaming’.

Aktiver data på iPhone. Foto: Telia Danmark

 

HVILKE LANDE KAN JEG BRUGE MOBILDATA?

 

Læs også: Sammenligning: De tre bedste mobiler 

 

Hver sker der, når jeg har brugt al mobildata i udlandet?
Når du har brugt den mængde af mobildata i EU-landene, der er inkluderet i dit abonnement, vil din mobil blive blokeret for yderligere brug af data. Du vil herefter have følgende muligheder, hvis du opbruger din data:

  1. Blokere: Du kan vælge at blokere for data i resten af din regningsperiode.
  2. Betale for forbrug: Du kan fortsætte med at bruge data og tale pr. brug MB.
  3. Datapakker: Du kan købe en data-pakke, der gælder resten af din regningsperiode.

Hvis du ikke vælger én af ovenstående, vil du som standard blive blokeret for yderligere dataforbrug, så du ikke skal bekymre dig om store regninger.

Dog skal du - ligesom i Danmark - være opmærksom på, om du ringer til et overtakseret nummer i EU eller lignende.

 

Tjek dit Telia-abonnement.

 

Er der begrænsninger for, hvor meget jeg må bruge mobilen uden for Danmark?
Ja, EU har defineret en 50 %-regel kaldet Stable Link. Det betyder, at du skal bruge mobilen i Danmark mindst 50 % af tiden, og mindst 50% af det samlede forbrug skal ligeledes være sket fra Danmark.

Telia må, hvis mobilen bruges mere uden for Danmark inden for en rullende 4 måneders periode (123 dage), opkræve en højere takst svarende til den EU-regulerede forbrugstakst.

Dog vil du modtage en advarsel to uger før, der opkræves evt. tillæg, så du har tid og mulighed til at ændre dit forbrugsmønster.

 


Hvorfor kan jeg ikke bruge alt inkluderet data i mit abonnement i udlandet?
Den nye EU-regulering betyder, at du kan tage din mobilpakke med til andre europæiske lande såsom Spanien, Tyskland og Italien uden at betale ekstra. Der er dog indført en såkaldt "fair use-begrænsning", som skal forhindre misbrug og sætte et loft for, hvad der er rimelig brug.

Med en datapakke med et givent antal GB i abonnementet, sættes der altså, efter EU-reglerne, et loft på, hvor meget af det inkluderede data, som kan bruges til EU-roaming.

Hvis du ønsker yderligere data i EU, skal du ikke være bekymret. Vi har nemlig fået en ny service, der giver ekstra 10GB data i EU; den kan du enten vælge som en inkluderet service i dit abonnement eller tilkøbe for 99 kr/md. Læs mere om den her.

 

 

Hvad betyder Fair Usage Policy?
Fair Usage Policy, som det hedder på EU'sk, gælder kun for data, dvs. at tale, sms, mms ikke har en begrænsning på, hvor meget man må bruge.

EU har med Fair Usage Policy defineret, at hvis et abonnement indeholder meget data til en billig pris, så må man udregne en særskilt datamængde til brug i EU. Telias abonnementer falder alle i den kategori, og vi har i alle vores abonnementer givet mere data, end EU foreskriver.

 

Hvor kan jeg se, hvor meget data i udlandet jeg har?
Er du i tvivl om, hvor meget data, du kan bruge i EU-landene med det abonnement, du har, kan du tjekke dette ved at logge ind i selvbetjening Mit Telia. Her kan du se info om dit nuværende abonnement samt den mængde af data du kan bruge i EU-landet. Mængden af data ligger typisk inden for 2-10 GB i EU. 

 

Koster det ekstra, hvis jeg bruger emojis i udlandet?
Gemt bag de små humørikoner består en emoji faktisk af mange tegn, hvilket kan betyde, at den registreres som en MMS. Da MMS også er gebyrfrit i EU-landene nu, skal du dog ikke betale ekstra for dette. Og det bruger heller ikke din mobildata, når du sender emojis i dine beskeder. 

 

 Læs også: 157 nye emojis til mobilen. Foto: emojipedia.org