Musik til masserne – og til stjernerne

Musik til masserne – og til stjernerne

Der var engang, for meget længe siden – nærmere betegnet i 1980 - fire unge knægte fra Basildon, Essex, der besluttede sig for at danne et band. 37 år, 100 millioner solgt albums, mange liter eyeliner og en nærdødsoplevelse senere står Depeche Mode som et af de mest betydningsfulde bands, 80’erne har fostret.
Sammen med en lille håndfuld andre bands grundlagde de elektropoppen, som vi kender den i dag, og løftede genren album for album, single for single, ud af de engelske nicheklubber og ind på alverdens stadion-scener. Gennem næsten fire årtier har de tryllebundet deres publikum med en helt særegen blanding af dansabel, melankolsk, dragende elektropop, der berører livets største spørgsmål på en måde, der taler direkte til millioner af mennesker. 


Hele verden kan nynne med på kæmpe-hits som ”Personal Jesus”, ”Enjoy the Silence” og ”Just Can’t Get Enough”, uanset om man er tæt på pensionsalderen eller lige er startet i gymnasiet. Det er en præstation i sig selv, men deres indflydelse rækker meget længere end det. De har den tvivlsomme ære at blive kaldt ”the grandfathers of EDM”, figurer jævnligt på lister over ”most influential bands in the world”, og de største stjerner står i kø for at vise deres kærlighed til bandet.

Personal Movieklip
Også danske Nephew er gigantiske Depeche Mode-fans. Man kan høre inspirationen i næsten alle deres sange, lige fra den lidt dystre, køligt-metalliske produktion til de keyboard- og guitarriff, der præger deres popmusik. Tydeligst bliver det nok på nummeret ”Movieklip”. Her er sammenfaldet så tydeligt, at der hurtigt dukkede et mash-up op på YouTube, der mixede Depeche Modes karakteristiske ”Personal Jesus” med ”Movieklip”. Man kan finde det 100% uautoriserede nummer her. Det viste sig senere, at det faktisk var Nephews keyboardspiller Rene, der stod bag mash-uppet. 

Uden Depeche Mode havde vi hverken haft Lady Gaga, Skrillex eller Chainsmokers, der alle er dedikerede fans, i den form vi kender dem i dag. Trentemøller, Muse, Tim Christensen; alle peger de på Depeche Mode. Bandet har endda kult-status i dele af metal-miljøet, hvor acts som Marilyn Manson og Rammstein lister dem som en væsentlig inspirationskilde. 


Depeche Mode's indflydelse har også kastet rigtig mange cover-numre af sig. Her er en top ti, der er værd at lægge øre til – på godt og ondt. Lyt til playlisten Det er ikke det samme uden covernumre og hør eller genhør:


• Johnny Cash - "Personal Jesus"
• Nouvelle Vague - "Just Can't Get Enough"
• Susan Boyle - "Enjoy the Silence"
• Placebo - "I Feel You"
• The Cure - "World in My Eyes"
• Rammstein - "Stripped”
• Bat for lashes - “Strangelove”
• Tori Amos - ”Enjoy the Silence”
• Smashing Pumpkins – ”Never Let Me Down Again”


Hvis man er lidt på den musik-nørdede side, så er der guld at hente i musikdokumentaren Depeche Mode 101. Skudt i 1989 på sidste del af deres massive Music For The Masses tour, produceret af bandet selv og instruktøren D.A. Pennebaker. Touren blev også til et livealbum, som du kan høre på playlisten Depeche Mode 101.


Depeche Mode anno 2017: Spirit
Spirit er lyden af Depeche Mode i 2017. Det er bandets 14. studiealbum siden debuten i 1980, og måske det mest politiske og samfundskritiske til dato, hvilket allerede blev antydet med singlen "Where's the Revolution?". Lyt til hele Spirit-playlisten her.