Rammstein

Pyroteknik og provokationer

Rammstein kommer til Telia Parken den 19. juni med et show, der er lige så meget for øjet som for øret. Det tyske kraftværk har gjort provokation til en tungt rockende fest.

Af Niels Fez Pedersen, kulturjournalist og radiovært

Rammstein er et dragende orkester, der pirrer nogle af menneskets urinstinkter.

For eksempel elsker gruppen ild og har siden begyndelsen af karrieren brugt flammer og brændende effekter som en vigtig del af sceneshowet. Flammekasteren er et af bandets favorit-instrumenter.

Ild-festen har den sideeffekt, at Rammstein-koncerter har deres helt egen lugt. De stinker af krudt og brændt hår. Man opfatter som tilskuer hurtigt, at det ikke er al hud, der er i sikkerhed for stikflammerne på scenen, og luften bliver til et krydret miks af gasgrill blandet med nystegte flæskesvær.

Rammstein er mønsterbrydere, og der var intet i musikernes opvækst, der antydede global succes. Bandmedlemmerne voksede op i det gamle DDR, og Muren skyggede for indtryk fra det vilde vest. Men noget musik slap over grænsen: Led Zeppelin, AC/DC og ikke mindst Kiss.

"Kiss var forbudt i Østtyskland, og det forbudte er man jo altid vild med", har guitaristen Richard Kruspe-Bernstein forklaret.

Fra Kiss har Rammstein arvet det teatralske og en viden om image, som bl.a. betyder, at gruppen i dag rejser med en karavane af trucks, som udelukkende transporterer merchandise mellem koncerterne.

LÆS OGSÅ: Beyoncé & Jay Z: Powerparret står sammen

Tysk vs. engelsk

Rammstein brød igennem internationalt i slutningen af 1990'erne, da rygtet begyndte at løbe om et band, der fik koncerter til at ligne et nytårsfyrværkeri. Musikken lød som et miks af metal, pop, techno og Richard Wagner, og lige som den amerikanske chokrocker Marilyn Mason blev tyskerne af konservative betragtere opfattet som provokerende.

Rammstein var mod alle odds det første band siden Kraftwerk, der for alvor kunne sælge plader på tysk i USA. I starten troede ingen, det kunne lade sig gøre. Richard Kruspe-Bernstein husker, at gruppen i begyndelsen blev mødt med krav om at synge på engelsk.

"Men det fungerede ikke. Jeg ser det ikke længere som en nødvendighed at synge på engelsk for at opnå international succes. Faktisk tværtimod. Folk opfatter vores tyske sprog som noget eksotisk".

Han mener, at Rammsteins musik ville tage skade, hvis teksterne var på engelsk.

"Når man skriver på tysk, komponerer man musik, der passer til. Det bliver tysk musik. Vi kommer fra Tyskland. Vi er meget tyske".

Der er også DDR-faktoren. Der var ikke engelsk på skemaet, dengang Rammstein gik i skole.

LÆS OGSÅ: The Rolling Stones - verdens største rockband

Elsker synthpop

Ved siden af hård rock er der også et markant popelement i Rammsteins musik. Omkvædene er store som et øltelt til Oktoberfesten og kan få stadioner som Telia Parken til at føles som en intim klub.

Gruppen elsker ifølge Richard Kruspe-Bernstein bl.a. Depeche Mode og den romantiske del af den ældre tyske musiktradition.

"Jeg har altid hørt både heavyrock og pop, men jeg syntes, at heavyrocken manglede melodier, og poppen var tit for blød. Derfor mikser vi de to elementer".

FAKTA: RAMMSTEIN

Tysk rockband dannet i det østlige Berlin i 1994. Gruppens medlemmer voksede alle op i DDR, og Rammstein har alle årene bestået af Till Lindemann (sang), Richard Kruspe-Bernstein (guitar), Paul H. Landers (guitar), Oliver Riedel (bas), Christoph Schneider (trommer) og Christian Lorenz (keyboard).

Rammsteins vigtigste udgivelser er "Herzeleid" (1995), "Sehnsucht" (1997), "Mutter" (2001), "Reise, Reise" (2004), "Rosenrot" (2005) og "Liebe Ist Für Alle Da" (2009).

Rammsteins musik er et miks af metal, slager-omkvæd og elektroniske elementer, der med et glimt i øjet kaldes for "tanz-metal".

Blandt Rammsteins danske fans er poprock-bandet Nephew.

Rammstein spiller i Telia Parken i København den 19. juni.

Se mere info på www.rammstein.de

Rammstein Top Zehn:

1. "Du Hast" (1997)
Det kommercielle gennembrud kom med et ordspil, der mikser "du hader" og "du har". Et motorisk beat bankes på plads med synth-effekter og guitar-riff og krydres med Till Lindemanns rullende r'er.

2. "Sonne" (2001)
Stort tysk drama. Hed oprindelig "Klitschko" og var skrevet til den ukrainske bokser Vitali Klitschko. I musikvideoen optræder bandet som Snehvides seks små dværge.

3. "Mein Teil" (2004)
Den tyske kannibal, Armin Meiwes, inspirerede "Mein Teil". "Man er, hvad man spiser, og du ved, hvad det er. Det er min del". Sangen findes i et Pet Shop Boys-remix. Rammstein elsker synthpop.

4. "Wollt ihr das Bett in Flammen sehen" (1995)
Rammstein-sangen. Debutpladens åbningshymne landede med krig, sex, blod og ild. Produceret i Stockholm af Jacob Hellner. Tyskerne valgte ham for hans arbejde med Clawfinger.

5. "Amerika" (2004)
Rammsteins mest Nephew-agtige sang, der veksler mellem tysk og cirkus-engelsk. Måske en sang om amerikansk imperialisme. Måske ikke.

6. "Mein Herz Brennt" (2001)
Åbner med en recitation af Klaus Kinski-skolen og udvikler sig til et tungt mareridt udpenslet af Till Lindemanns dramatiske Sprechgesang. Tilsat kæmpe omkvæd!

7. "Ich Tu Dir Weh" (2009)
Den tyske stat forbød salg af albummet "Liebe ist für alle da" til unge under 18, bl.a. p.gr.a. teksten til "Ich Tu Dir We" (jeg gør dig ondt) og sangen "Pussy". Beslutningen blev siden omstødt i retten.

8. "Links 2-3-4" (2001)
For kendere af tysk historie kan "Links 2-3-4" enten være et ekko af nazistiske stormøder eller en hyldest til den kommunistiske modreaktion. Rammstein i provokerende topform.

9. "Ohne Dich" (2004)
En sjælden powerballade fra det hårdtslående band. Rammstein rammer en romantisk germansk tone, hvor skoven og fuglene er tavse "uden dig".

10. "Deutschland" (2019)
Bandets seneste single udkom 28. marts og blev lanceret med en musikvideo, der refererede fra forskellige perioder af Tysklands historie – og på vanlig vis skabte debat. Rammstein er tilbage!