Ofte stillede spørgsmål om Alle kategorier

Hvorfor bliver jeg ringet op af numre jeg ikke kender?

Fupopkald – tag ikke telefonen og ring ikke tilbage til ukendte numre

Kender du det, at du tjekker mobilen og ser, at der er et mistet opkald fra et nummer, du ikke kender. Hvis det er et udenlandsk nummer, er det bedste råd ikke at ringe tilbage.
Svindlere laver nogle gange det, man kalder et ”wangiri” opkald. Wangiri er japansk og betyder ”et ring og afbryd”. Svindlerne prøver at lokke dig til at ringe tilbage til et nummer, som det er dyrt at ringe til. Det sker ved at lave et meget kort opkald, så du ser et mistet opkald på din telefon.

Du kan også komme ud for at svindlere foregiver at ringe fra et andet nummer end det de reelt ringer fra. Det kaldes for Spoofing.
Svindlere gør typisk dette for at få dig til at modtage kaldet og i kaldet give dem fortrolige oplysninger såsom bank oplysninger, NemID oplysninger og andre personlige oplysninger.

Hos Telia gør vi, hvad vi kan for at forhindre fupopkaldene, men desværre har vi ikke mulighed for, at blokere for indgående opkald fra specifikke udenlandske numre. Vi har dog lavet et filter, som blokerer mange af opkaldene når vi bliver bekendte med, at et givent nummer bruges til ulovligheder - men det kan ikke fange alle. Derfor er det stadig vigtigt, at du selv modstår fristelsen til at ringe tilbage til ukendte numre.
 

Hvad kan jeg selv gøre?

Wangiri opkald

 • Blokér nummeret i indstillingerne på din telefon, så nummeret ikke kan ringe til dig igen
  - Iphone vejledning
  - Android → Telefon → tre prikker/streger øverst → Indstillinger → Bloker numre → indtast nummer eller vælg kontakt, som skal blokeres

Spoof opkald

 • Pas godt på dine personlige informationer, og oplys dem aldrig over telefonen.

 • Tag dig tid til at verificere personen i den anden ende. Hvis et ukendt nummer ringer dig op, kan du for en sikkerheds skyld undersøge det via Google.
  Her kan du se, om nummeret tilhører en virksomhed, eller om andre personer omtaler nummeret som svindel.

 • Kontakt det firma, som personen bag opkaldet påstår at være fra.

Hvis du undrer dig over nummeret, der ringer til dig, er det altid en god idé at være forsigtig og kritisk.

 1. Erhverv
 2. FAQ Erhverv