Privat Erhverv

Menu

Abonnementer
Mobil
Mobilabonnementer
Internet
5G Internet Ny Mobilt bredbånd Bredbånd Medarbejderbredbånd
Mobiler
Populært
Arbejdstelefoner iPhone 14-serien Ny Galaxy X Cover 5 Enterprise edt. Ny Samsung Galaxy S23-serien Ny
Mobiler
Alle mobiler Apple Samsung OnePlus Google Sony Motorola Xiaomi
Tilbehør
Alt tilbehør Skærmbeskyttelse Covers Høretelefoner Opladere og kabler Smartwatches Højttalere
Udvalgte
Apple Watch Serie 8 Ny Apple Watch
Løsninger
Telefoni
Mobiltelefoni Omstilling Teams telefoni Fastnet SIP Trunk telefoni ACE kontaktcenter
Internet, netværk og sikkerhed
Mobilt bredbånd Bredbånd Medarbejderbredbånd Managed Firewall MPLS SD-WAN
Internet of things (IoT)
Internet of Things IoT cases
Crowd Insights
Crowd Insights Travel Emission Insights Crowd Insights for kommuner Crowd Insights for retail
Øvrige løsninger
Wholesale
Find butik
Kontakt
Kontakt
Op til 20 medarbejdere Over 20 medarbejdere
Hjælp

Log ind

Vælg mellem Mit Telia Erhverv og Telia Selvbetjening Erhverv.

Vælg selvbetjening

 

Telia NB-IoT

Tilsluttede underjordiske fælder giver renere og mere dyrevenlig skadedyrsbekæmpelse

Ratels mål var at lave en bedre rottefælde. Den skulle være uden gift og skulle kunne fjernovervåges. Men det ville kræve, at man tilsluttede fælder dybt nede i kloakkerne, hvor der ofte ikke er dækning.

Renere og mere dyrevenlig skadedyrsbekæmpelse
Rotter udfylder en rolle i vores kloakker. De spiser det fedt, som folk skyller ud i afløbet, og det bidrager til at reducere tilstopning. Men når rotterne kommer op af kloakken, er de ikke er så velkomne. Derfor plejer kommuner og byggepladser at opsætte giftfælder for at kontrollere antallet af rotter i kloakkerne. Men det er langt fra ideelt. Det er en modbydelig måde at kontrollere problemet på, og det introducerer også gift i fødekæden til fugle, ræve og andre dyr, der spiser rotterne, når de kommer op på jorden for at dø.

I 2010 fik Hans Knudsen en bedre idé: en elektronisk fælde, der kunne dræbe rotter uden gift. Så han grundlagde Ratel. De tidlige prototyper anvendte elektricitet til at slå rotterne ihjel. Men de våde og ætsende omgivelser forårsagede mange problemer med elektronikken. Så Ratel skiftede til et gasdrevet stempel, der slår rotterne ihjel med det samme. Det var placeret i et solidt rør, der tillod rotterne at gå igennem på vej ind i kloakken, men ikke ud igen.

Netværksforbindelse
Bekæmpelsen af rotterne var kun en del af problemet. Manuel kontrol af fælder og lokkemadsstationer koster kommunerne tid og penge. Ratel udviklede en sensor til at registrere alle relevante data om, hvor mange rotter der var slået ihjel, og hvornår det var tid til at udskifte gasbeholderne. Det gjorde det muligt at sende data til en web-baseret grænseflade, så Ratels kunder kunne fjernovervåge deres fælder.

Det var her, der opstod en udfordring for Ratel med at få netværksforbindelse. Den traditionelle IoT-forbindelse havde svært ved at nå ned under jorden til kloakkerne, hvor rotterne var. Ratels første prototyper anvendte traditionel GSM-forbindelse. Men det var svært at sende data gennem de tykke metaldæksler og betonvægge i kloakken.

I 2019 hørte Hans Knudsen om Telias nye narrowband IoT-netværk (NB-IoT) og besluttede at teste det som et alternativ.

"Vi installerede sensorer to niveauer under jorden - under et kloakdæksel - og vi fik stadig et klart signal med Telia NB-IoT"

Julie Skovgaard Bahrt Customer Support Manager Ratel

Telia NB-IoT
Narrowband IoT (NB-IoT) er en af de nye LPWA-teknologier (Low-Power Wide-Area), der er udviklet specielt til IoT. Det er designet til at sende små mængder data - såsom en måling eller status for en enhed - periodisk i stedet for kontinuerligt. Det betyder, at det bruger meget mindre strøm end traditionel IoT og kan køre i op til 10 år på et batteri.

Det kan også nå længere og trænge dybere ind end traditionel IoT. Det gør det ideelt til til IoT-forbindelser på vanskelige steder. Det kan f.eks. være steder som underjordiske parkeringskældre og inde i store bygninger. Nu skulle det testes, om det kunne trænge gennem den tykke beton og ståldækslerne i kloakkerne, hvor Ratels fælder var placeret.


Resultater
Ratel udviklede en ny prototype. Den havde et separat tilslutningsmodul, der var fastgjort lige under kloakdækslet. Det kommunikerede med selve fælden via Bluetooth. Tilslutningsmodulet brugte NB-IoT til at sende data via Telias mobilnetværk. Fordi det er det største IoT-netværk i Norden og Baltikum, kunne Ratel placere deres fælder endnu flere steder.

Resultaterne var imponerende. Dækningen steg fra omkring 75 % med de tidligere GSM-kort til næsten 100 % med NB-IoT. Ratels kunder kunne logge ind i et mere stabilt system, hvor de kunne overvåge status for deres fælder og modtage advarsler, når gasbeholderne skulle skiftes. Takket være NB-IoT har de været i stand til at placere deres fælder i x, y og z – og være et skridt foran konkurrenterne.

IoT-enheden er udviklet i samarbejde med Xtel Wireless, som er et uafhængigt udviklingshus med speciale i trådløs teknologi.

Internet of Things

Læs mere om IoT og hvordan du kan skabe værdi, spare ressourcer og optimére forretningsgange i din virksomhed.

Læs mere
Vil du og din virksomhed også se på potetentialet, for at digitalisere processer og forretningsgange?

Så udfyld formularen og få en snak med en af vores rådgivere. 

Tak for din henvendelse! Vi kontakter dig inden længe

  1. Telia
  2. Erhverv
  3. Løsninger
  4. IoT
  5. Hvor kan IoT skabe værdi?
  6. Ratel
Mobilabonnementer Mobilt bredbånd Bredbånd til virksomheder Home Office
Tilbud til din virksomhed Arbejdstelefoner Mobiler iPhone 14-serien Tilbehør Apple Watch
Fastnet SIP Trunk Telefoni Internet of Things (IoT) Managed Firewall Omstilling Teams Telefoni ACE Kontaktcenter Crowd Insights MPLS
Mit Telia Support Udlandspriser Dækning og drift Skriv til os Betingelser - større virksomhed Betingelser - mindre virksomhed
Presse og nyheder Sustainability Karriere Tilmeld nyhedsbrev 5G
Logo

© Telia Danmark
Head Office, Danmark
Ørestads Boulevard 45
2300 København S

Privatlivsinformation
Cookieinformation
Cookieindstillinger