Kurv

WiFi-Guiden: 5 tips til bedre WiFi

Oplever du, at din wi-fi forbindelse ikke er så hurtig, som den burde være? Eller at rækkevidden ikke er god nok? Her er tips til, hvordan du kan forbedre både hastigheden og rækkevidden på dit wi-fi. Så få gode tips og tricks her.

1. Placering af router

Placering af din router i hjemmet, kan have stor indflydelse på oplevelsen af din WiFi forbindelse. Størrelsen på dit hjem, væggene, udstyret, antal brugere og etager påvirker alt sammen din WiFi-oplevelse. Herunder kan du få tips til, hvordan du får den bedste WiFi oplevelse i netop dit hjem.

Mindre optimal placering af router

  • Din router står i sikringsskabet ude i gangen (sikkert fordi der sidder et passende stik der). Udover at placeringen af routeren i dette tilfælde ikke er central, kan routeren også blive forstyrret af evt. alarmer.

Optimal placering af routeren

  • Du har placeret din router i stuen, og tilsuttet den med et netværkskabel i et kabel-tv stik.
  • Du har også hævet routeren lidt fra gulvet. Dit WiFi's totale rækkevidde er nu større.

2. Indstil dit WiFi

Skift kanal
Prøv at skifte kanal på din router - naboerne kan være på samme kanal som dig. Du kan se her, hvordan du gør.

1. Find ud af, hvilken router du har, og hvordan du logger ind på dens indstillinger. Normalt vil du skulle skrive en IP-adresse i din browser og logge ind med et brugernavn og en adgangskode.

2. Når du er logget ind, skal du finde sektionen “Wireless” eller “Trådløs” i indstillingerne.

3. Her vil du kunne se de forskellige kanaler, som din router understøtter. Vælg en kanal, der er mindre belastet, eller prøv at skifte til en anden kanal og se, om det forbedrer din forbindelse.

4. Gem dine ændringer og genstart din router. Dette kan hjælpe med at sikre, at de nye kanalindstillinger træder i kraft.

Husk, at det kan tage lidt tid at finde den bedste kanal for din router, da det afhænger af, hvor mange andre trådløse netværk der er i nærheden. Men med lidt tålmodighed og nogle eksperimenter bør du kunne forbedre din WiFi-forbindelse.

Brug det rigtige frekvensbånd
Hvis du synes din trådløse forbindelse er langsom, kan brug af den korrekte frekvens have en stor betydning. Valget mellem frekvenserne afhænger af dine behov.

2,4 GHz

• Øget kompatibilitet f.eks. printere, IoT, smart home devices.
• Længere rækkevidde, trænger lettere gennem forhindringer.
• Udsat for interferens fra andre enheder.
• Generelt langsommere hastighed.

5 GHz

• Egnet til krævende ting som f.eks. streaming af HD-video, gaming og overførsel af store filer.
• Kortere rækkevidde, men højere hastigheder.
• Mindre interferens og mere pålidelig ydeevne.
• Mere båndbredde og flere kanaler tilgængelige.

3. Brug en kablet forbindelse

Stabilitet og pålidelighed

Kablet forbindelser er mere stabile end trådløse forbindelser. Risikoen for signaltap og interferens er mindre.

Højere hastigheder

Du får i de fleste tilfælde højere hastigheder med en kablet forbindelse end en trådløs forbindelse. Streaming af HD-video, gaming og download af store filer kræver oftest høje hastigheder.

Lavere latens

Du opnår en lavere latens med en kablet forbindelse. Det kan være en fordel, når der f.eks. games og holdes videomøder.

Sikkerhed

Ved brug af kablet forbindelse øger du sikkerheden, da det kræver fysisk adgang til kablet for at oprette forbindelse. Trådløse forbindelser er mere sårbare overfor uautoriserede adgang.

4. Øg rækkevidden på dit WiFi

Et mesh WiFi er et trådløst netværk, der består af flere enheder, kaldet mesh-noder, placeret strategisk i dit hjem eller kontor for at forbedre dækningen og stabiliteten af din WiFi-forbindelse. Mesh-noderne arbejder sammen for at danne et enkelt netværk, og automatisk at vælge den bedste rute til at sende data mellem mesh-enhederne, således at du får den bedste hastighed og stabilitet i hele dit hjem. 

5. Har du det rigtige udstyr?

Har du en ny router?

En ny router med understøttelse af både 2,4 GHz og 5 GHz er god, hvis du har mange gadgets (Playstation, Xbox eller Sonos), som måske anvender forskellige frekvensbånd

Udskift ældre og lange kabler

Jo ældre og længere kabler, du har, jo langsommere hastighed på dit wi-fi vil du generelt opleve. Skift derfor til nyere og kortere kabler.

Er din router gammel?

En gammel router og en nyere computer kan give ligeså langsomt wi-fi, som en gammel router og en gammel computer. Check, hvad dine gadgets har af muligheder, såsom hvilke GHz-bånd, de kommunikerer med. Så får du altid det meste ud af dit bredbånd og wi-fi-signal.

Er dine enheder opdaterede?

Sørg for, at dine enheder er opdaterede. Hvis én af enhederne kører dårligt, vil routeren nemlig stå og vente på svar fra enheden, førend den kan fortsætte til den næste i rækken. Det er derfor vigtigt, at du holder enhederne opdateret.

Andre hjælpesider

Fandt du ikke hvad du søgte så tjek evt. disse andre hjælpesider:

Spørgsmål og svar om WIFI

Hvad er WiFi egentligt?

WiFi gør det muligt at bruge internettet trådløst, så du undgår kabler. Kommunikationen over WiFi sker via radiobølger, hvilket betyder at båndbredden kan påvirkes og giver en lavere hastighed end en kablet forbindelse.

Wi-fi er er en netværksteknologi, der skaber trådløse internet- og netværksforbindelser ved hjælp af radiobølger. Mere teknisk er det et sæt standarder for trådløse datanet, der er baseret på IEEE 802.11-specifikationerne. Med andre ord er wi-fi trådløst internet, der gør det nemt at komme på internettet, uden at du skal bruge diverse kabler.

Da der er tale om radiobølger, kan støj/interferens og andet udstyr betyde, at signalet mister styrke. Du kan læse mere om det rigtige udstyr, eventuelle forhindringer og støj her på siden.

Hvordan placerer jeg min router bedst muligt?

Lad din router komme ud af skabet! Placér den i midten af hjemmet på en hylde eller en reol, og gerne en meter over gulvet. Sørg for at den ikke er blokeret, og at der ikke er andre apparater eller elektronisk udstyr tæt på, der kan forstyrre routerens radiobølger. Prøv dig frem, ændr placeringen eller vend routeren i forskellige retninger. Selv små ændringer kan have en stor effekt.

Hvad påvirker min hastighed?

Mængden af brugere kan påvirke hastigheden på din forbindelse. Tænk på at brugere kan være alt fra naboen til babyalarmer, spilkonsoller, og trådløse højtalere. Først og fremmest er det dog, hvad du som bruger gør, der påvirker hastigheden mest. Når du streamer musik eller film, vil det påvirke din båndbredde mere end når du browser på almindelige hjemmesider. Tykke vægge af mursten/beton kan også påvirke din hastighed negativt. Selve udstyret spiller også en rolle, da ældre routere kan mangle evnen til at sende høje hastigheder. Det samme gælder gamle kabler.

Du kan måle din hastighed her.

Hvordan kan jeg få et hurtigere WiFi?

Ud over placeringen af routeren, opnår du den bedste hastighed med moderne elektronik, der er rustet til høje hastigheder. Hvis du har ældre produkter, som ikke understøtter den nyeste teknologi, risikerer du at få et betydeligt langsommere WiFi. Du skal også have en relativ høj hastighed på dit faste bredbånd. Telias trådløse router understøtter den nyeste teknologi.

WiFi vs. kablet forbindelse

Fordelen ved WiFi er, at du bliver mere mobil. Men den kablede forbindelse er i de fleste tilfælde hurtigere end den trådløse forbindelse. Din routers placering, væggenes tykkelse, og hvor mange brugere, der er på dit WiFi, påvirker alt sammen hastigheden. Hastigheden på din kablede forbindelse er ikke det samme, som på dit WiFi – hvilket betyder, at vi ikke kan garantere den hastighed, du har bestilt, når du surfer trådløst.