5G

Klar til næste skridt – med Telia

5G er femte generation af mobilteknologien. Det er trådløst, hurtigt, stabilt, sikkert, effektivt og lige rundt om hjørnet. Vi er klar til at byde næste generation velkommen – ovenikøbet på Nordens bedste netværk med 100 % grøn strøm.

 

5G gør din hverdag enklere, sjovere og hurtigere

Med 5G kan du downloade på sekunder i stedet for minutter. Streame film i 4K og video-chatte i HD uden hakken og afbrydelser. Ligesom du kan game med vennerne i konsol-kvalitet, selvom du sidder i bussen på vej til skole. For bare at nævne et par eksempler.

Vi er i gang

Telia begyndte udrulningen af 5G-netværket i slutningen af september 2020. Og primo december 2020 åbnede vi op for 5G-teknologien i dele af København.

Vi etablerer først 5G-teknologien i de geografiske områder, hvor behovet for ekstra datakapacitet er størst – det vil sige i de større byer (København, Aalborg, Aarhus og Odense) samt i udvalgte erhvervsområder, på fabrikker, logistikcentre og offentlige institutioner. I 2021 sætter vi yderligere fart på udrulningen og udvider 5G-dækningen til flere områder i Danmark.

Kunder med ”5G Ready” abonnementer kan benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.

Læs mere om vores dækning her.

Sådan får du 5G

Kunder med ”5G Ready” abonnementer kan benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder. Læs mere om vores dækning her.

5G Ready abonnementer

Herunder kan du se vores 5G Ready abonnementer. Hvis du er i tvivl om, hvilket abonnement du har, kan du se det på Mit Telia. Har du et ONEMORE eller ONEMORE WORLD abonnement, er dette selvfølgelig også 5G Ready.

Smart50
Fri tale
50 GB
5G READY | 15 GB I EU
199
kr./md./pers.
Mindstepris 307,75 kr.
Få billigere services
+
0 kr. pr. ekstra person i 6 mdr.
ONE til 1 person
Fri tale
Fri data
5G READY | 20 GB I EU
249
kr./md.
Mindstepris 357,75 kr.
Få billigere services
+
ONE WORLD til 1 person
Fri tale
Fri data
5G READY | 22 GB I USA, THAILAND, TYRKIET OG EU
299
kr./md.
Mindstepris 407,75 kr.
Få billigere services
+ 

ALT DU SKAL VIDE OM 5G

Behovet for større kapacitet, hurtige hastigheder, kortere responstid i mobilnetværket vokser konstant i takt med at vores hverdag bliver stadig mere digitaliseret. Derfor har vi brug for 5G til at understøtte den digitale udvikling i Danmark. Men hvad er 5G egentlig? Og hvad er Telias planer med 5G? Her har vi samlet fakta om den næste generation af mobilnet, så du altid kan holde dig opdateret.

 

HVAD ER 5G?

5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. Denne nye netværksteknologi giver mulighed for større kapacitet, højere hastighed, mere sikkerhed og minimal responstid på overførsel af data (lav latency). Alt sammen egenskaber, der er nødvendige for at kunne udnytte nye digitale teknologier stort set overalt i samfundet – fra automatisering af produktionsprocesser, robotteknologi, telesundhed og førerløse biler til virtual & augmented reality, 8K TV og mange andre datatunge online-oplevelser.

5G-netværket giver desuden mulighed for "network slicing" – hvilket betyder, at flere selvstændige netværk kan eksistere på samme fysiske infrastruktur. Det giver os som teleoperatører mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbyggede netværk, som dækker præcis deres behov. 

 

HVAD VIL TELIA MED 5G?

Telia Danmark har i dag et af verdens mest udbyggede og velfungerende 4G-netværk, som sikrer hurtige og stabile mobilforbindelser stort set overalt – og 4G vil i mange år fremover dække de fleste danskeres behov for mobilforbindelser.

4G er også fundamentet for Internet of Things (IoT), hvor millioner af maskiner, sensorer, gadgets og andre enheder allerede i dag taler sammen via mobilnetværket – og gør virksomheder og samfundet smartere, sikrere og mere effektivt. Denne udvikling vil tage endnu et kvantespring med introduktionen af 5G.

Der er ingen tvivl om, at dataforbruget fortsat vil stige voldsomt, og vi vil få behov for at sende og modtage stadig større mængder af data – hurtigere og endnu mere sikkert. Derfor vil vi udbygge vores netværk med 5G-teknologi, fordi det er den rigtige og nødvendige infrastruktur for fremtidens digitaliserede samfund.

Telia tager som virksomhed ansvar for den fortsatte digitalisering af Danmark – og vi er i fuld gang med at omsætte visionen til virkelighed.

 

HVAD ER FORDELENE VED 5G?

Hastighed: 5G leverer væsentligt højere datahastigheder, der gør både up- og download hurtigere. Det har betydning, når du streamer film eller musik, arbejder med store filer eller billeder – eller i forbindelse med gaming og spil.

Kapacitet: Danskernes dataforbrug stiger med ca. 40% om året, og antallet af enheder, der kobles på nettet (IoT), som sender og modtager data, accelererer i disse år. Med implementeringen af 5G vil vores netværk kunne møde dette voksende kapacitetskrav – og udbygges i takt med, at behovet stiger.

Responstid: 5G har en minimal responstid, som er svartiden mellem digitale enheder, hvilket er afgørende i forhold til bl.a. avanceret robotteknologi og førerløs trafik.

Energieffektivitet: 5G-netværket vil, når det er udbygget, levere datatrafik med et energiforbrug, der er ca. fem gange lavere end 4G-netværket. 

Sikkerhed: 5G-netværkets høje kapacitet i netværket og muligheden for at etablere selvstændige netværk designet efter særlige behov, giver en højere sikkerhed og stabilitet.

 

TEKNOLOGIEN BAG 5G

5G er et mobilnetværk, der trækker på flere forskellige teknologiske fremskridt.

Nye frekvenser: 5G vil anvende nye frekvensområder, hvilket svarer til at føje nye spor til en motorvej. Det betyder langt højere hastighed og kapacitet – og ikke mindst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulde udrulning være baseret på et fintmasket netværk af flere og mindre antenner end fx 4G-netværket. Ydermere kan signalet fra 5G-masterne koncentreres ved retningsbestemmelse, hvilket betyder, at man med 5G kan opnå ekstremt hurtige hastigheder og høj kapacitet.

Selvstændige netværk: 5G er ikke blot "et hurtigere 4G" – der er mange andre forskelle i måden, netværket fungerer på. Blandt andet er det muligt at etablere selvstændige, private netværk, som kan konfigureres til kundens særlige behov. Det private netværk deles ikke med andre, og derved opstår der ikke flaskehalse om den grundlæggende kapacitet, hastighed mv. – ligesom selvstændige netværk betyder øget kontrol med sikkerhed og stabilitet.

 

HVAD BETYDER 5G FOR VORES PRIVATKUNDER?

Virtual + augmented reality: Disse teknologier har været længe undervejs, fordi kommunikation af sanseindtryk, billeder og lyd i ekstrem høj opløsning kræver transport af meget store mængder data med en responstid, der lavere end øjet og hjernen kan opfatte. Derfor fungerer disse teknologier i dag bedst med en hurtig bredbåndsforbindelse – og dermed besværlige kabler og fysiske begrænsninger – men med 5G kan du streame trådløst og real-time i langt højere kvalitet end det bredbånd, de fleste kender i dag!

IoT i hjemmet: 5G bliver en 'game changer' ift. at tage næste skridt i udnyttelsen af digitaliseringens potentialer – herunder IoT. Udover at du kan opnå lynhurtige, fiber-lignende hastigheder gennem luften, så kan det også konkret betyde, at dit køleskab fx selv bestiller mælk, når der mangler, eller at renovationen bliver intelligent og ressourcebesparende, fordi din skraldespand selv kontakter renovationen, når den skal tømmes.

Live streaming: Med 5G's enorme kapacitet vil det fx være muligt at streame live fra en koncert eller en fodboldkamp til sine venner. Det er naturligvis teknisk muligt i dag – men reelt umuligt, fordi kapaciteten i netværket ofte overbelastes når 40.-50.000 mennesker er samlet på et stadion eller en festivalplads.

Spørgsmål og svar

Hvornår er Telia klar med 5G?

Telia er startet på udrulningen af et åbent/kommercielt 5G-netværk, og vi har åbnet for vores testmaster i København og Aalborg.  

Lige nu arbejder vi blandt andet på at få testet og godkendt 5G-telefoner til brug på vores netværk, så de første kunder kan opleve 5G på vores netværk (inden udgangen af 2020). 

Kunder med ”5G Ready” abonnementer vil på sigt kunne benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.  

5G-teknologien vil i første omgang blive etableret i afgrænsede geografiske områder, hvor der er behov for og efterspørgsel på ekstra datakapacitet, hastighed og sikkerhed. Først med enkelte master i København og Ålborg og efterfulgt af et større område i København. Herefter fokuserer vi på de største byer i Danmark (København, Aarhus, Odense, Aalborg) - samt i erhvervsområder, på fabrikker, logistikcentre og offentlige institutioner.  

Hvad betyder 5G Ready?

5G ready betyder, at du automatisk får adgang til 5G inkluderet i dit abonnement, når det bliver lanceret hos Telia i dit område. Husk at din mobil også skal kunne tilgå 5G. 

Hvornår får jeg 5G på min mobil?

Det afhænger af en række faktorer: 

  • Abonnement: Et af vores 5G Ready-abonnementer
  • Telefon: En 5G-telefon, der er testet og klar til brug på vores netværk. Testprocessen er i gang, og du kan se, hvilke telefoner, der er klar til brug under "Hvilke mobiler og tablets er 5G-ready i dag?"
  • Netværk: At du befinder dig i et område, hvor Telia har etableret 5G-dækning. Det er p.t. afgrænsede områder i København. Du kan se en detaljeret oversigt over, hvor vi dækker med 5G her.
Hvorfor står der ikke 5G Ready på mit abonnement?

Hvis der ikke står 5G Ready på dit abonnement, betyder det, at abonnementet ikke får adgang til 5G. Ønsker du adgang til 5G på vores netværk, skal du vælge et af vores 5G Ready abonnementer, have en 5G-telefon, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk og befinde dig i et område, hvor vi har etableret 5G-netværk.  

Hvilke mobiler og tablets er 5G-ready i dag?

Mobiler godkendt til 5G-brug i Telias netværk:
Sony Xperia 1 II 
Sony Xperia 5 II 
OnePlus 8 
OnePlus 8 Pro 
OnePlus 8T
Motorola Moto G 5G Plus
Huawei P40 Pro
Samsung Galaxy S20 
Samsung Galaxy S20 Plus 
Samsung Galaxy S20 Ultra 
Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21 Plus
Samsung Galaxy S21 Ultra
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max

 

Mobiler, der endnu ikke er godkendt til 5G-brug på Telias netværk:
Samsung Galaxy Z Fold2 
Samsung Galaxy Note20 
Samsung Galaxy Note20 Ultra 
Motorola Edge 
Motorola Edge Plus 
OnePlus N10

Jeg har en 5G mobil og et 5G Ready abonnement. Hvornår kan jeg bruge Telias 5G netværk?

Kunder med ”5G Ready” abonnementer kan benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.