5G og Telia: Fremtidens mobile netværk

Hvad er 5G egentlig? Og hvad er Telias planer med 5G? Her er alt du behøver at vide om fremtidens mobile netværk.

 

Behovet for større kapacitet, hurtige hastigheder, kortere responstid i mobilnetværket vokser konstant i takt med at vores hverdag bliver stadig mere digitaliseret. Derfor har vi brug for 5G til at understøtte den digitale udvikling i Danmark. Men hvad er 5G egentlig? Og hvad er Telias planer med 5G? Her har vi samlet fakta om den næste generation af mobilnet, så du altid kan holde dig opdateret.

Hvad er 5G?

5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. Denne nye netværksteknologi giver mulighed for større kapacitet, højere hastighed, mere sikkerhed og minimal responstid på overførsel af data (lav latency). Alt sammen egenskaber, der er nødvendige for at kunne udnytte nye digitale teknologier stort set overalt i samfundet – fra automatisering af produktionsprocesser, robotteknologi, telesundhed og førerløse biler til virtual & augmented reality, 8K TV og mange andre datatunge online-oplevelser.

5G-netværket giver desuden mulighed for "network slicing" – hvilket betyder, at flere selvstændige netværk kan eksistere på samme fysiske infrastruktur. Det giver os som teleoperatører mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbyggede netværk, som dækker præcis deres behov. 

pebbler1g-5g.png

5G i Telia Company

  • I Danmark har Telia gennemført en række tests af 5G baseret på både end-to-end-løsninger. Ved 5G-demonstrationer i Telias hovedkvarter i København har blandt andre myndigheder og større erhvervskunder haft mulighed for at få et kig ind i den teknologiske fremtid, der rykker hastigt nærmere.
  • I december 2018 åbnede Telia sit første netværk for 5G-test i Norge. Her testedes bl.a. Oslos Odeon-biograf, der er verdens første 5G-biograf.
  • Telia åbnede i 2018 Sveriges første 5G-netværk på det tekniske universitet KTH i Stockholm. Dette skal føre til flere tests af 5G i samarbejde med flere industrier.
  • I Finland har Telia i september 2018 lanceret et pre-kommercielt 5G-netværk i Helsinki, og målsætningen er at kunne tilbyde de første kommercielle services i 2019.

Hvad vil Telia med 5G?

Telia Danmark har i dag et af verdens mest udbyggede og velfungerende 4G-netværk, som sikrer hurtige og stabile mobilforbindelser stort set overalt – og 4G vil i mange år fremover dække de fleste danskeres behov for mobilforbindelser.

4G er også fundamentet for Internet of Things (IoT), hvor millioner af maskiner, sensorer, gadgets og andre enheder allerede i dag taler sammen via mobilnetværket – og gør virksomheder og samfundet smartere, sikrere og mere effektivt. Denne udvikling vil tage endnu et kvantespring med introduktionen af 5G.

Der er ingen tvivl om, at dataforbruget fortsat vil stige voldsomt, og vi vil få behov for at sende og modtage stadig større mængder af data – hurtigere og endnu mere sikkert. Derfor vil vi udbygge vores netværk med 5G-teknologi, fordi det er den rigtige og nødvendige infrastruktur for fremtidens digitaliserede samfund.

Telia tager som virksomhed ansvar for den fortsatte digitalisering af Danmark – og vi er i fuld gang med at omsætte visionen til virkelighed. 

Hvad er fordelene ved 5G?

Hastighed: Med 5G kan vi forvente lynhurtige datahastigheder, teoretisk op til 100 gange hurtigere end 4G. Og når mobilnetværket kan levere hastigheder på over 1 Gbit/s – teoretisk set helt op til 20Gbit/s – åbner det for helt nye muligheder, inden for fx streaming og augmented reality, altså en kombination af en virkelig og en computergeneret verden. Tænk Pokémon Go ULTRA!

Kapacitet: Antallet af aktive sim-kort, der sender og modtager data, accelererer i disse år, ikke mindst pga. IoT, hvor maskiner og andre enheder kommunikerer med hinanden via mobilnetværket. Med implementeringen af 5G vil vores netværk kunne møde dette voksende kapacitetskrav – og udbygges i takt med, at behovet stiger.

Responstid: Med 5G kan der kunne opnås responstider ('svartid' mellem digitale enheder) på ned til 1 ms – hvilket er hurtigere end den menneskelige hjerne kan opfatte det. Til sammenligning regner man på 4G med en responstid på ca. 50 ms. De ekstremt hurtige responstider er helt afgørende ift. fx avanceret robotteknologi og førerløs trafik.

Sikkerhedsforøgelse og driftsstabilitet: Den høje kapacitet i netværket samt ikke mindst muligheden for at 'slice' netværket betyder, at vores kunder kan få etableret selvstændige netværk, som er designet efter deres særlige behov for fx høj sikkerhed og stabilitet.

Energieffektivitet: 5G-netværket vil, når det er udbygget, levere datatrafik med et energiforbrug, der ligger 1-100 gange lavere end 4G. Dette element flugter med Telia Companys ambitiøse grønne løfte om at blive CO2-neutrale i 2030.

Teknologien bag 5G

5G er et mobilnetværk, der trækker på flere forskellige teknologiske fremskridt.

Nye frekvenser: 5G vil anvende nye frekvensområder, hvilket svarer til at føje nye spor til en motorvej. Det betyder langt højere hastighed og kapacitet – og ikke mindst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulde udrulning være baseret på et fintmasket netværk af flere og mindre antenner end fx 4G-netværket. Ydermere kan signalet fra 5G-masterne koncentreres ved retningsbestemmelse, hvilket betyder, at man med 5G kan opnå ekstremt hurtige hastigheder og høj kapacitet.

Selvstændige netværk: 5G er ikke blot "et hurtigere 4G" – der er mange andre forskelle i måden, netværket fungerer på. Blandt andet er det muligt at etablere selvstændige, private netværk, som kan konfigureres til kundens særlige behov. Det private netværk deles ikke med andre, og derved opstår der ikke flaskehalse om den grundlæggende kapacitet, hastighed mv. – ligesom selvstændige netværk betyder øget kontrol med sikkerhed og stabilitet.

Hvad betyder 5G for vores privatkunder?

Virtual + augmented reality: Disse teknologier har været længe undervejs, fordi kommunikation af sanseindtryk, billeder og lyd i ekstrem høj opløsning kræver transport af meget store mængder data med en responstid, der lavere end øjet og hjernen kan opfatte. Derfor fungerer disse teknologier i dag bedst med en hurtig bredbåndsforbindelse – og dermed besværlige kabler og fysiske begrænsninger – men med 5G kan du streame trådløst og real-time i langt højere kvalitet end det bredbånd, de fleste kender i dag!

IoT i hjemmet: 5G bliver en 'game changer' ift. at tage næste skridt i udnyttelsen af digitaliseringens potentialer – herunder IoT. Udover at du kan opnå lynhurtige, fiber-lignende hastigheder gennem luften, så kan det også konkret betyde, at dit køleskab fx selv bestiller mælk, når der mangler, eller at renovationen bliver intelligent og ressourcebesparende, fordi din skraldespand selv kontakter renovationen, når den skal tømmes.

Live streaming: Med 5G's enorme kapacitet vil det fx være muligt at streame live fra en koncert eller en fodboldkamp til sine venner. Det er naturligvis teknisk muligt i dag – men reelt umuligt, fordi kapaciteten i netværket ofte overbelastes når 40.-50.000 mennesker er samlet på et stadion eller en festivalplads.

Hvornår kommer 5G?

Telia vil give kunder og samarbejdspartnere mulighed for at afprøve og vurdere 5G i praksis, mens vi udbygger netværket. Derfor kommer udrulningen til at ske i dialog med vores kunder. Telias første 5G-test i Danmark blev søsat i sommeren 2019, og en gradvis udrulning af et åbent 5G-netværk forventes påbegyndt i foråret 2021.