Menu

Mobil
Internet
TV & streaming
Tilbehør
Find butik Hjælp
Kurv
5G

Klar til næste skridt – med Telia

5G er femte generation af mobilteknologien. Det er trådløst, hurtigt, stabilt, sikkert, effektivt og lige rundt om hjørnet. Vi er klar til at byde næste generation velkommen – ovenikøbet på Nordens bedste netværk.

 

5G gør din hverdag enklere, sjovere og hurtigere

Med 5G kan du downloade på sekunder i stedet for minutter. Streame film i 4K og video-chatte i HD uden hakken og afbrydelser. Ligesom du kan game med vennerne i konsol-kvalitet, selvom du sidder i bussen på vej til skole. For bare at nævne et par eksempler.

Vi er i gang

Telia er i gang med udrulningen af 5G netværket. Vi har lagt en intelligent udrulningsplan, der sikrer, at de største byer kommer på netværket i første omgang, og at resten af Danmark følger lige efter. Ifølge planen vil 75% af danskerne have 5G dækning med Telia inden udgangen af 2022.

Overordnet er strategien for udrulning bygget op i tre trin:
2021: Top 4 byer: København, Århus, Odense, Aalborg
2022: Top 25 byer: (København Århus, Odense, Aalborg) Esbjerg, Randers, Kolding, Horsens, Vejle, Roskilde, Herning, Hørsholm, Helsingør, Silkeborg, Næstved, Fredericia, Viborg, Køge, Holstebro, Taastrup, Slagelse, Hillerød, Holbæk, Sønderborg og Svendborg
2023: Resten af landet

Når teknikerne besøger vores mobilmaster og opgraderer netværket til 5G, tager vi samtidig noget af 3G-kapaciteten ud og opgraderer meget af det andet udstyr, vi har siddende. Det betyder, at vores 4G teknologi i samme omgang bliver kraftigere – faktisk fordobler vi kapaciteten i hele landet og tredobler den i de 25 største byer. Derudover simplificerer vi vores sites, så netværket bliver mere ensrettet og effektivt. Det betyder også, at vi i sidste halvdel af 2022 kan lukke 3G nettet for at gøre plads til endnu mere 5G.

Sådan får du 5G

Kunder med 5G abonnementer kan benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.

5G abonnementer

Herunder kan du se vores 5G abonnementer. Hvis du er i tvivl om, hvilket abonnement du har, kan du se det på Mit Telia. Har du et ONEMORE abonnement, er dette selvfølgelig også 5G.

Inkl. 12 mdr. valgfri streaming
ONE til 1 person
Fri tale
Fri data
5G | 27 GB i USA, Thailand, Tyrkiet og EU
249
kr./md.
Mindstepris 357,75 kr.
Billigere services
+
Køb nu! Fra 30. aug. 169 kr./md.
Smart40
Fri tale
40 GB
5G | 18 GB i EU
159
kr./md./pers.
Mindstepris 267,75 kr.
Billigere services
+ 

ALT DU SKAL VIDE OM 5G

Behovet for større kapacitet, hurtige hastigheder, kortere responstid i mobilnetværket vokser konstant i takt med at vores hverdag bliver stadig mere digitaliseret. Derfor har vi brug for 5G til at understøtte den digitale udvikling i Danmark. Men hvad er 5G egentlig? Og hvad er Telias planer med 5G? Her har vi samlet fakta om den næste generation af mobilnet, så du altid kan holde dig opdateret.

 

HVAD ER 5G?

5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. Denne nye netværksteknologi giver mulighed for større kapacitet, højere hastighed, mere sikkerhed og minimal responstid på overførsel af data (lav latency). Alt sammen egenskaber, der er nødvendige for at kunne udnytte nye digitale teknologier stort set overalt i samfundet – fra automatisering af produktionsprocesser, robotteknologi, telesundhed og førerløse biler til virtual & augmented reality, 8K TV og mange andre datatunge online-oplevelser.

5G-netværket giver desuden mulighed for "network slicing" – hvilket betyder, at flere selvstændige netværk kan eksistere på samme fysiske infrastruktur. Det giver os som teleoperatører mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbyggede netværk, som dækker præcis deres behov. 

 

HVAD VIL TELIA MED 5G?

Telia Danmark har i dag et af verdens mest udbyggede og velfungerende 4G-netværk, som sikrer hurtige og stabile mobilforbindelser stort set overalt – og 4G vil i mange år fremover dække de fleste danskeres behov for mobilforbindelser.

4G er også fundamentet for Internet of Things (IoT), hvor millioner af maskiner, sensorer, gadgets og andre enheder allerede i dag taler sammen via mobilnetværket – og gør virksomheder og samfundet smartere, sikrere og mere effektivt. Denne udvikling vil tage endnu et kvantespring med introduktionen af 5G.

Der er ingen tvivl om, at dataforbruget fortsat vil stige voldsomt, og vi vil få behov for at sende og modtage stadig større mængder af data – hurtigere og endnu mere sikkert. Derfor vil vi udbygge vores netværk med 5G-teknologi, fordi det er den rigtige og nødvendige infrastruktur for fremtidens digitaliserede samfund.

Telia tager som virksomhed ansvar for den fortsatte digitalisering af Danmark – og vi er i fuld gang med at omsætte visionen til virkelighed.

 

HVAD ER FORDELENE VED 5G?

Hastighed: 5G leverer væsentligt højere datahastigheder, der gør både up- og download hurtigere. Det har betydning, når du streamer film eller musik, arbejder med store filer eller billeder – eller i forbindelse med gaming og spil.

Kapacitet: Danskernes dataforbrug stiger med ca. 40% om året, og antallet af enheder, der kobles på nettet (IoT), som sender og modtager data, accelererer i disse år. Med implementeringen af 5G vil vores netværk kunne møde dette voksende kapacitetskrav – og udbygges i takt med, at behovet stiger.

Responstid: 5G har en minimal responstid, som er svartiden mellem digitale enheder, hvilket er afgørende i forhold til bl.a. avanceret robotteknologi og førerløs trafik.

Energieffektivitet: 5G-netværket vil, når det er udbygget, levere datatrafik med et energiforbrug, der er ca. fem gange lavere end 4G-netværket. 

Sikkerhed: 5G-netværkets høje kapacitet i netværket og muligheden for at etablere selvstændige netværk designet efter særlige behov, giver en højere sikkerhed og stabilitet.

 

TEKNOLOGIEN BAG 5G

5G er et mobilnetværk, der trækker på flere forskellige teknologiske fremskridt.

Nye frekvenser: 5G vil anvende nye frekvensområder, hvilket svarer til at føje nye spor til en motorvej. Det betyder langt højere hastighed og kapacitet – og ikke mindst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulde udrulning være baseret på et fintmasket netværk af flere og mindre antenner end fx 4G-netværket. Ydermere kan signalet fra 5G-masterne koncentreres ved retningsbestemmelse, hvilket betyder, at man med 5G kan opnå ekstremt hurtige hastigheder og høj kapacitet.

Selvstændige netværk: 5G er ikke blot "et hurtigere 4G" – der er mange andre forskelle i måden, netværket fungerer på. Blandt andet er det muligt at etablere selvstændige, private netværk, som kan konfigureres til kundens særlige behov. Det private netværk deles ikke med andre, og derved opstår der ikke flaskehalse om den grundlæggende kapacitet, hastighed mv. – ligesom selvstændige netværk betyder øget kontrol med sikkerhed og stabilitet.

 

HVAD BETYDER 5G FOR VORES PRIVATKUNDER?

Virtual + augmented reality: Disse teknologier har været længe undervejs, fordi kommunikation af sanseindtryk, billeder og lyd i ekstrem høj opløsning kræver transport af meget store mængder data med en responstid, der lavere end øjet og hjernen kan opfatte. Derfor fungerer disse teknologier i dag bedst med en hurtig bredbåndsforbindelse – og dermed besværlige kabler og fysiske begrænsninger – men med 5G kan du streame trådløst og real-time i langt højere kvalitet end det bredbånd, de fleste kender i dag!

IoT i hjemmet: 5G bliver en 'game changer' ift. at tage næste skridt i udnyttelsen af digitaliseringens potentialer – herunder IoT. Udover at du kan opnå lynhurtige, fiber-lignende hastigheder gennem luften, så kan det også konkret betyde, at dit køleskab fx selv bestiller mælk, når der mangler, eller at renovationen bliver intelligent og ressourcebesparende, fordi din skraldespand selv kontakter renovationen, når den skal tømmes.

Live streaming: Med 5G's enorme kapacitet vil det fx være muligt at streame live fra en koncert eller en fodboldkamp til sine venner. Det er naturligvis teknisk muligt i dag – men reelt umuligt, fordi kapaciteten i netværket ofte overbelastes når 40.-50.000 mennesker er samlet på et stadion eller en festivalplads.

5G trin: Sådan bygger Telia et 5G netværk

1: Teknisk leverandør

Grundlaget for at bygge et moderne 5G netværk inkluderer en teknisk leverandør. En samarbejdspartner, der leverer hardware, opstiller master og bygger selve netværket. Telia og Telenor arbejder i Danmark sammen i det fællesejede TT Network om at bygge et 5G netværk, og har i fællesskab valgt Nokia som leverandør. Det betyder, at det er Nokia, der leverer det udstyr, der skal op og sidde i de 4100 master ude i det danske land over de næste år.

2: Test og optimering

Før vi kan sætte 5G antenner op, der dækker hele Danmark, skal vi sikre, at teknikken spiller, og at der er styr på tilladelser og godkendelser.

Derfor opstilles et netværk i lille skala – et såkaldt cluster. I vores tilfælde en række master i den centrale del af København.

Med et netværk i lille skala på plads, kan alt teknikken testes igennem for at være klar til at bygge det landsdækkende netværk. Netværket giver også Telia mulighed for at teste de 5G telefoner, der sælges i butikker og webshop.

3: Frekvenser

Der skal også købes plads til at sende 5G signalet ud til alle kunderne. Der sker ved en frekvensauktion. Ved auktionen er det staten - i form af Energistyrelsen - der udbyder en række forskellige frekvenspakker til de forskellige teleselskaber. Pakkerne giver eneret på en bestemt del af båndbredden. Der følger ofte krav med i form af f.eks. dækningsgrad. Det er med til at sikre, at 5G netværket i sidste ende dækker alle de steder i landet, hvor det giver mening.

4: Udbygning

Med et gennemtestet teknisk setup og eneret på en række frekvenser kan opbygningen af selve netværket for alvor tage fart. Det handler om at sætte sendere op i eksisterende master, samt bygge nye, hvor det er nødvendigt. Telia benytter muligheden til også både at opgradere vores 4G netværk samt flytte kapacitet fra 3G netværket for at gøre plads til de andre netværk. Det vil give bedre dækning og højere hastighed, og det giver mulighed for at spare ressourcer og strøm ved at lukke 3G netværket.

5: Fuld fart frem

I takt med at 5G netværket bliver færdigbygget kommer både privat- og erhvervskunder til at nyde godt af den høje hastighed og stabile kvalitet, som netværket tillader. 5G vil gøre de mindre forsinkelser, der findes i de nuværende 4G netværk, næsten ubetydeligt små. Det vil give virksomheder helt nye muligheder for at fjernstyre robotter og lignende med høj præcision. 5G vil også gøre den gammelkendte problematik med, at man altid er afhængig af, hvor meget trafik der er på netværket, mindre.

Spørgsmål og svar

Hvornår er Telia klar med 5G?

Telia er i gang med udrulningen af 5G netværket. Vi har lagt en intelligent udrulningsplan, der sikrer, at de største byer kommer på netværket i første omgang, og at resten af Danmark følger lige efter. Ifølge planen vil 75% af danskerne have 5G dækning med Telia inden udgangen af 2022. Kunder med ”5G” abonnementer vil derfor kunne benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder. 

Hvad betyder 5G abonnement?

5G abonnement betyder, at du automatisk får adgang til 5G inkluderet i dit abonnement, når det bliver lanceret hos Telia i dit område. Husk at din mobil også skal kunne tilgå 5G. 

Hvornår får jeg 5G på min mobil?

Det afhænger af en række faktorer: 

  • Abonnement: Et af vores 5G-abonnementer
  • Telefon: En 5G-telefon, der er testet og klar til brug på vores netværk. Testprocessen er i gang, og du kan se, hvilke telefoner, der er klar til brug under "Hvilke mobiler og tablets er klar til 5G i dag?"
  • Netværk: At du befinder dig i et område, hvor Telia har etableret 5G-dækning. Det er p.t. afgrænsede områder i København. Du kan se en detaljeret oversigt over, hvor vi dækker med 5G her.
Hvorfor står der ikke 5G i mit abonnement?

Hvis der ikke står 5G i dit abonnement, betyder det, at abonnementet ikke får adgang til 5G. Ønsker du adgang til 5G på vores netværk, skal du vælge et af vores 5G-abonnementer, have en 5G-telefon, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk og befinde dig i et område, hvor vi har etableret 5G-netværk.  

Hvilke mobiler og tablets er klar til 5G i dag?

Mobiler godkendt til 5G-brug i Telias netværk:

 

Apple

iPhone 12/12 mini
iPhone 12 Pro/12 Pro Max
iPad Pro 11"/12,9"
iPad Mini (2021)
iPhone 13/13 mini
iPhone 13 Pro/13 Pro Max

 

Samsung

Samsung Galaxy S20 5G/S20+ 5G/S20 Ultra 5G
Samsung Galaxy Note20 5G/Note20 Ultra 5G
Samsung Galaxy Fold 2 5G
Samsung Galaxy Tab S7+
Samsung Galaxy Tab 7 FE
Samsung Galaxy S20 FE 5G
Samsung Galaxy A42 5G
Samsung Galaxy S21 5G/S21+ 5G/S21 Ultra 5G
Samsung Galaxy A22 5G
Samsung Galaxy A32 5G
Samsung Galaxy A52 5G
Samsung Galaxy Z Flip 3 5G
Samsung Galaxy Z Fold 3 5G
Samsung Galaxy Z Flip 5G

 

Motorola

Motorola Edge/Edge+
Motorola G 5G Plus
Motorola Razr 5G
Motorola G100
Motorola G50
Motorola Edge 20/Edge 20+/Edge 20 Lite

 

Huawei

Huawei P40/P40 Pro

 

Sony

Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 1 II
Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 10 III
Sony Xperia 5 III

 

OnePlus

OnePlus Nord
OnePlus 8/8 Pro
OnePlus 8T
OnePlus Nord N10 5G
OnePlus 9/9 Pro
OnePlus Nord CE
OnePlus Nord 2

 

Nokia

Nokia 8.3
Nokia X20

 

Xiaomi

Xiaomi Mi11 Lite 5G
Xiaomi Mi11i
Xiaomi Redmi Note10 5G
Xiaomi Mi11
Xiaomi 11T Pro
Xiaomi 11T
Xiaomi 11 Lite 5G NE

Jeg har en 5G mobil og et 5G- abonnement. Hvornår kan jeg bruge Telias 5G netværk?

Kunder med 5G-abonnementer kan benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.