Kurv
Ny måling: Telias netværk er i top

Netværk i verdensklasse

Netværk i verdensklasse

5G er nyeste generation af det mobile netværk. Det er ultrahurtigt og ultrastabilt – og faktisk kan hele 97% af befolkningen i dag få 5G-dækning fra Telia.

Forbundet til arbejde, underholdning og hinanden, er vi klar med et netværk i verdensklasse. Et 5G-netværk, der gør afstanden mellem mennesker kortere, og som er fokuseret på hvad danskerne reelt bruger netværket til, og som fungerer optimalt, hvor danskerne er mest. Det gælder både derhjemme og på arbejdspladsen, men også til arbejde og underholdning i toget eller i sommerhuset.

Kom med og få 5G på et netværk i verdensklasse

Vi er ambitiøse og fortsætter

Danskerne får hele tiden nye behov til netværket. Det stiller konstant nye krav til Telia, for vi har en klar ambition om altid at levere det bedste netværk til flest danskere. Vi er derfor også rigtig stolte af at kunne sige, at vi i dag har bygget det bedste 5G-netværk til flest danskere.

Resultatet skyldes også en omfattende og flerårig modernisering af Telias mobilnetværk, som er et vigtigt led i Telias bæredygtighedsstrategi med en bestræbelse på at nedsætte vores klimaftryk. Det har resulteret i, at vi ikke alene har et super performancestærkt, men også et super energieffektivt 5G-netværk.

Vi forstætter arbejdet med at fremtidssikre et netværk i verdensklasse til danskerne. Et netværk, der ikke længere kun er til mobilen – for biler, busser til sensorer i virksomheder og samfundet kobler sig på 5G-netværket.Topscorer i uafhængig måling

Telias netværk er bedst i test

Danmark har ubetinget nogle af verdens bedste mobilnetværk. Derfor er vi særligt stolte over igen i år at score bedst i en omfattende netværksundersøgelse blandt alle danske teleselskaber. Testen er foretaget af den uafhængige analysevirksomhed umlaut, der har udviklet en målemetode, som er blevet international branchestandard for test af mobilnetværk.

Hos Telia fokuserer vi på at skabe et netværk der er tilpasset danskernes behov og forbrug. Det handler derfor ikke alene om hastighed, men også om f.eks. kapacitet og stabilitet. Og hovedkonklusionerne fra målingen er klare. Telia opnår blandt andet den højeste score på netværkets stabilitet og den højeste samlede score på 979 point ud af 1000 mulige på landsplan. Derfor tør vi godt at sige, at vi tilbyder vores kunder et 5G netværk i verdensklasse.

Et 5G-netværk til nu – og for fremtiden

Tidligere handlede et godt netværk om at tilbyde dækning her, der og alle vegne. Men det betød også, at man gik på kompromis med høje hastigheder og stabile forbindelser der, hvor befolkningen rent faktisk befandt sig.

I dag har vi et målrettet fokus på at tilbyde 5G-dækning fra Telia netop der, hvor danskerne er, og hvor der er særligt brug for det, så familierne kan surfe, game og streame uden forsinkelser og frustrationer. Derfor er vi glade for blandt andet at kunne tilbyde en 5G-tilgængelighed på hele 97 % i Danmarks fire største byer København, Aarhus, Odense og Alborg.

Og fremtiden? Vi er klar. Vi ved, hvad det kræver at skabe et stærkt og stabilt netværk, der kan følge – og være på forkant – med udviklingen. Derfor fortsætter vi vores kontinuerlige arbejde med at udbygge og forbedre mobilnetværket, så vi selv med fremtidens krav vil kunne tilbyde vores kunder et ultrahurtigt og stabilt 5G-netværk med den højeste kapacitet.

5G på mobilen

Herunder kan du se vores 5G abonnementer. Hvis du er i tvivl om, hvilket abonnement du har, kan du se det på Mit Telia. Har du et ONEMORE abonnement, er dette selvfølgelig også 5G.

Internet til hjemmet via 5G

Nyhed! Med Telias ultrahurtige 5G Internet til hjemmet får du og familien op til 1000 mbit/s og visse steder endnu mere. Løsningen kræver vel at mærke hverken teknikerbesøg eller gravearbejde.

Du kan frit flytte din trådløse 5G-router fra rum til rum eller tage den med i sommerhus. Er der ikke 5G, fanger den automatisk det bedst mulige netværk.

Sådan får du 5G

Sådan får du 5G

Kunder med 5G abonnementer kan benytte Telias 5G netværk forudsat, at de har en 5G-mobil, som producenten har godkendt til brug på Telias netværk, og befinder sig i de første 5G-masters dækningsområder.

Så hvad betyder Telias 5G-netværk for dig?

5G er i det helt nære og det allerstørste. Du får den bedste dækning i landet – også når du er på farten. De højeste hastigheder til download, upload og streaming. Den største kapacitet, så du også har dækning på stadioner og til koncerter. Og den mest stabile forbindelse, så du kan se live-tv uden afbrydelser og game, uden det lagger.

På et noget andet plan, vil 5G kunne være med til at redde liv, når det f.eks. er muligt at levere medicin via droner, eller når den bedste kirurg kan operere en patient, der befinder sig på et hospital i den anden ende af landet. Når bare kirurgen ud over skalpel og andre instrumenter har adgang til et par virtual reality briller, haptiske operationshandsker og 5G-netværket med dets lave responstid og høje netværkskapacitet.

Derudover gavner 5G-netværket den grønne omstilling. Det bruger nemlig langt mindre strøm og er derfor en mere energibesparende og bæredygtig løsning. Ligesom det vil bane vejen for udbredelsen af IoT, der får stor betydning for nedsættelsen af energiforbruget både for private og i erhvervslivet.

Og hvad med erhvervslivet?
For vores erhvervskunder vil 5G åbner en helt ny verden for fx hyper-effektiv produktion og lagerstyring. Det vil give mulighed for at etablere private netværk, der er konfigureret og kan udbygges efter kundes behov. De ekstremt hurtige responstider i 5G vil også være helt afgørende for industrier, hvor et "forsinket" signal kan betyde alt. Læs mere om 5G netværk for erhvervskunder her.

Spørgsmål og svar

Hvad er 5G?

Som navnet antyder, er 5G den femte generation af mobilteknologi, og den bliver i første omgang et supplement til vores stærke 4G-netværk.

• 1G : analog voice
• 2G : digital voice + sms-beskeder
• 3G : mobilt internet
• 4G : mobilt internet, herunder video
• 5G : mobilt bredbånd: virtual reality, videostream fra live events, e-health, IoT og robotteknologi

Danmark har et af verdens mest udbyggede og velfungerende 4G-netværk, som sikrer hurtige og stabile mobilforbindelser stort set overalt. 4G er også fundamentet for opblomstringen af Internet of Things (IoT), hvor millioner af maskiner, sensorer, gadgets og andre enheder allerede i dag taler sammen via mobilnetværket. Denne udvikling vil tage endnu et kvantespring med 5G.

Hvorfor er 5G nødvendigt?

Danskernes måde at leve på kræver en ny type netværk.
Hjemme har vi brug for et hurtigt og stabilt netværk til arbejde, gaming, leg med nye teknologier og streaming for hele familien på én gang. Ude og på farten vil vi gerne kunne se video i høj opløsning, sende billeder fra koncerten eller fodboldkampen og benytte bilens smarte funktioner. Og på arbejdet skal vi kunne udnytte de nye teknologiske muligheder for virksomhedens og klodens bedste – fx til at accelerere den grønne omstilling og samfundsudvikling med IoT, droner og automatisering. Kort sagt: Vores måde at leve og arbejde på stiller nye krav til netværket.

Har Telia Danmarks bedste 5G-netværk?

Telia er det teleselskab, der har flest netværksmaster i både Danmark og Norden. Vi har optimeret alle master, og vi har det største spektrum på de høje frekvensbånd, som netop er det, der giver 5G den høje kapacitet og hastighed, vores samfund har brug for.

Telia opnår blandt andet den højeste score på netværkets stabilitet og den højeste samlede score på 979 point ud af 1000 mulige på landsplan. Derfor tør vi godt at sige, at vi tilbyder vores kunder et 5G netværk i verdensklasse.

Vi tester vores netværk igennem Umlaut, som er det mest internationalt anerkendte system for at teste netværkskvalitet og netværksstyrke. Umlaut tester ikke bare på geografisk dækning, men kombinerer med konkrete og relevante brugssituationer, og hvad vi anvender netværket til.
Vi tester med Umlaut for at måle os internationalt, og resultaterne lyver ikke: Telia tilbyder et af verdens bedste netværk. Og vi arbejder på at skabe Danmarks bedste 5G-netværk.

Hvad hvis jeg ikke kan få 5G?

5G er på vej til alle danskere. Er du blandt de 3 %, der endnu ikke har 5G, kan vi stadig anbefale dig at købe 5G Internet til hjemmet. Så har du blot 4G i starten – og ryger automatisk på 5G-netværket det øjeblik, vi når ud i dit område.

Hvornår kan jeg få 5G?

Telia er næsten færdig med udrulningen af 5G-netværket. Vi har opgraderet næsten 1.500 sites (master) og mangler kun de sidste 3 % af danskerne, der forventes opgraderet inden sommeren 2024.

Vis flere
Er det slut med 3G og 4G, når der kommer 5G?

Når teknikerne besøger vores mobilmaster og opgraderer netværket til 5G, tager vi samtidig noget af 3G-kapaciteten ud og opgraderer meget af det andet udstyr, vi har siddende. Det betyder, at vores 4G teknologi i samme omgang bliver kraftigere – faktisk fordobler vi kapaciteten i hele landet og tredobler den i de 25 største byer. Derudover simplificerer vi vores sites, så netværket bliver mere ensrettet og effektivt. Det betyder også, at vi i sidste halvdel af 2022 kan lukke 3G nettet for at gøre plads til endnu mere 5G.

Hvad er fordelene ved 5G?

Svartider ned til 1 ms – hurtigere end den menneskelige hjerne kan opfatte det
5G-teknologien betyder blandt andet, at responstiden – altså ”forsinkelsen” af mobilsignalet – reduceres til et absolut minimum. Faktisk forventes responstiden at blive så hurtig, at vores hjerner ikke registrerer nogen forsinkelse. De helt lave svartider vil dog først komme om nogle år, når 5G er mere udviklet. De lave svartider, udbygges i takt med at behovet stiger.
Det betyder fx, at en specialiseret kirurg kan gennemføre præcise fjernoperationer via en 5G-forbundet robot.

Lynhurtige datahastigheder – som er mange gange hurtigere end 4G.
5G vil også revolutionere hastigheden på datatrafik i mobilnetværket, og den vil matche de hurtigste af faste forbindelser, vi kender i dag. Dermed kan arkitekten fx på få sekunder hente de nyeste, tilpassede CAD-tegninger af byggeriet ned på sin computer, når han står ude på byggepladsen.

Større kapacitet – og udbygges i takt med, at behovet stiger
Den tredje store gevinst ved 5G handler om kapacitet og stabilitet. Den fortsatte udvikling af IoT betyder, at kapacitet og stabilitet bliver helt afgørende. De nye muligheder vil grundlæggende ændre på, hvordan virksomheder indsamler og udnytter data – uanset om der er tale om logistik, overvågning af afgrøder eller lagerstyring. Det bliver muligt via 5G-teknologiens udnyttelse af selvstændige netværk, der både er mere stabile og sikrere end, hvad vi kender i dag.

Energiforbrug, er mange gange levere end 4G.
5G-netværket vil, når det er udbygget, levere datatrafik med et energiforbrug, der ligger 1-100 gange lavere end 4G. Det er helt i tråd med vores ambitiøse grønne løfte om at blive CO2-neutrale i 2030.

Hvilke mobiler og tablets er klar til 5G i dag?

Samsung
Samsung Galaxy S20 5G
Samsung Galaxy S20+ 5G
Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy Note 20 5G
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Samsung Galaxy Fold 2 5G
Samsung Galaxy Tab S7 FE
Samsung Galaxy Tab S7+
Samsung Galaxy S20 FE 5G
Samsung Galaxy S21 FE 5G
Samsung Galaxy A42 5G
Samsung Galaxy S21 5G*
Samsung Galaxy S21+ 5G*
Samsung Galaxy S21 Ultra*
Samsung Galaxy A32 5G
Samsung Galaxy A52 5G
Samsung Galaxy A51 5G
Samsung Galaxy A22 5G
Samsung Galaxy S21 FE 5G
Samsung Galaxy Z Fold 3 5G
Samsung Glaxy Z Flip 3 5G
Samsung Galaxy A52s 5G
Samsung Galaxy S22 5G
Samsung Galaxy S22+ 5G
Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Samsung Galaxy A13 5G
Samsung Galaxy A33 5G
Samsung Galaxy A53 5G
Samsung Galaxy M23 5G
Samsung Galaxy M33 5G
Samsung Galaxy M53 5G
Samsung Galaxy Tab S8
Samsung Galaxy Tab S8+
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Samsung Galaxy Z Flip4 5G
Samsung Galaxy Z Fold4 5G
Samsung Galaxy A23 5G
Samsung Galaxy Z Fold5
Samsung Galaxy Z Flip5
Samsung Galaxy Tab S9 FE
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Samsung Galaxy S23 FE 5G
Samsung Galaxy A25 5GMotorola
Motorola Edge
Motorola Edge+
Motorola G 5G Plus
Motorola Razr 5G
Motorola G100
Motorola G50
Motorola Edge 20 Lite
Motorola Edge 20
Motorola Edge 20 Pro
Motorola G51
Motorola G71
Motorola G200
Motorola Edge 30 Pro
Motorola Moto G62 5G
Motorola Edge 30
Motorola Edge 30 Ultra
Motorola G71 5G
Motorola G54 5G
Motorola G85 5G
Motorola Edge 40 Nero 5G
Motorola RAZR 40 Ultra 5G
Motorola G73 5GHuawei
Huawei P40
Huawei P40 ProSony
Sony Xperia 5 II
Sony Xperia 1 II
Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 10 III
Sony Xperia 5 III
Sony Xperia Pro-l
Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 10 IV
Sony Xperia 5 IV
Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 10 V
Sony Xperia 5 VOnePlus
OnePlus Nord
OnePlus 8 Pro
OnePlus 8
OnePlus 8T
OnePlus Nord N10 5G
OnePlus Nord CE 5G
OnePlus 9
OnePlus 9 Pro
OnePlus Nord 2
OnePlus 10 Pro
OnePlua Nord CE 2
OnePlus Nord CE 2 Lite 5G
OnePlus Nord 2T 5G
OnePlus 10T
OnePlus 11
OnePlus Nord CE 3
OnePlus Nord 3
OnePlus OpenNokia
Nokia 8.3
Nokia X20
Nokia XR20
Nokia X10
Nokia G50
Nokia G60
Nokia X30
Nokia X21
Nokia FastMile
Nokia G43 5GZTE
ZTE MC801A CPE
ZTE MC888 Pro CPEApple
iphone 12 Mini
iphone 12
iphone 12 Pro
iphone 12 Pro Max
iPad Pro 12,9-inch
iPad Pro 11-inch
ipad Mini (2021)
iphone 13 Mini
iphone 13
iphone 13 Pro
iphone 13 Pro Max
iphone SE 2022
ipad air
iPhone 14
iPhone 14 Plus
iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro Max
iPhone 15
iPhone 15 Plus
iPhone 15 Pro
iPhone 15 Pro MaxXiaoMi
XiaoMi Mi11
XiaoMi Mi11 Lite 5G
XiaoMi Mi11i
XiaoMi redmi note10 5G
Xiaomi 11T Pro
Xiaomi 11T
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
Xiaomi 12 Pro
Xiaomi 12
Xiaomi Redmi 10 5G
Xiaomi 12T
Xiaomi 12T Pro
Xiaomi 13
Xiaomi 13 Lite
Xiaomi 13 Pro
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G
Xiaomi Redmi Note 12 5G
Xiaomi 13T
Xiaomi 13T Pro
Xiaomi Redmi 12 5G
Xiaomi 14
Redmi Note 13 Pro+
Redmi Note 13 Pro
Redmi Note 13 5GGoggle
Google Pixel 6 Pro
Google Pixel 6a
Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7
Google Pixel 8
Google Pixel 8 Pro

Nogle er bekymrede for, om 5G-teknologien (strålingen) er sundhedsskadelig?

I Danmark er elektromagnetisk eksponering fra radio- og mobiludstyr underlagt grænseværdier, som er fastlagt af Det Europæiske Råd. Teleselskaberne skal overholde grænseværdierne – og de nuværende grænseværdier vil også gælde for 5G.Det er Sundhedsstyrelsen, som vurderer de sundhedsmæssige aspekter. Sundhedsstyrelsen følger resultaterne af international forskning tæt og har en sektion på deres hjemmeside om trådløse teknologier.

Alt du skal vide om 5G

Behovet for større kapacitet, hurtige hastigheder, kortere responstid i mobilnetværket vokser konstant i takt med at vores hverdag bliver stadig mere digitaliseret. Derfor har vi brug for 5G til at understøtte den digitale udvikling i Danmark. Men hvad er 5G egentlig? Og hvad er Telias planer med 5G? Her har vi samlet fakta om den næste generation af mobilnet, så du altid kan holde dig opdateret.

 

Hvad er 5G?

5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. Denne nye netværksteknologi giver mulighed for større kapacitet, højere hastighed, mere sikkerhed og minimal responstid på overførsel af data (lav latency). Alt sammen egenskaber, der er nødvendige for at kunne udnytte nye digitale teknologier stort set overalt i samfundet – fra automatisering af produktionsprocesser, robotteknologi, telesundhed og førerløse biler til virtual & augmented reality, 8K TV og mange andre datatunge online-oplevelser.

5G-netværket giver desuden mulighed for "network slicing" – hvilket betyder, at flere selvstændige netværk kan eksistere på samme fysiske infrastruktur. Det giver os som teleoperatører mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbyggede netværk, som dækker præcis deres behov. 

 

Hvad vil Telia med 5G?

Telia Mobil Danmark har i dag et af verdens mest udbyggede og velfungerende 4G-netværk, som sikrer hurtige og stabile mobilforbindelser stort set overalt – og 4G vil i mange år fremover dække de fleste danskeres behov for mobilforbindelser.

4G er også fundamentet for Internet of Things (IoT), hvor millioner af maskiner, sensorer, gadgets og andre enheder allerede i dag taler sammen via mobilnetværket – og gør virksomheder og samfundet smartere, sikrere og mere effektivt. Denne udvikling vil tage endnu et kvantespring med introduktionen af 5G.

Der er ingen tvivl om, at dataforbruget fortsat vil stige voldsomt, og vi vil få behov for at sende og modtage stadig større mængder af data – hurtigere og endnu mere sikkert. Derfor vil vi udbygge vores netværk med 5G-teknologi, fordi det er den rigtige og nødvendige infrastruktur for fremtidens digitaliserede samfund.

Telia tager som virksomhed ansvar for den fortsatte digitalisering af Danmark – og vi er i fuld gang med at omsætte visionen til virkelighed.

 

Hvad er fordelene ved 5G?

Hastighed: 5G leverer væsentligt højere datahastigheder, der gør både up- og download hurtigere. Det har betydning, når du streamer film eller musik, arbejder med store filer eller billeder – eller i forbindelse med gaming og spil.

Kapacitet: Danskernes dataforbrug stiger med ca. 40% om året, og antallet af enheder, der kobles på nettet (IoT), som sender og modtager data, accelererer i disse år. Med implementeringen af 5G vil vores netværk kunne møde dette voksende kapacitetskrav – og udbygges i takt med, at behovet stiger.

Responstid: 5G har en minimal responstid, som er svartiden mellem digitale enheder, hvilket er afgørende i forhold til bl.a. avanceret robotteknologi og førerløs trafik.

Energieffektivitet: 5G-netværket vil, når det er udbygget, levere datatrafik med et energiforbrug, der er ca. fem gange lavere end 4G-netværket. 

Sikkerhed: 5G-netværkets høje kapacitet i netværket og muligheden for at etablere selvstændige netværk designet efter særlige behov, giver en højere sikkerhed og stabilitet.

 

Teknologien bag 5G

5G er et mobilnetværk, der trækker på flere forskellige teknologiske fremskridt.

Nye frekvenser: 5G vil anvende nye frekvensområder, hvilket svarer til at føje nye spor til en motorvej. Det betyder langt højere hastighed og kapacitet – og ikke mindst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulde udrulning være baseret på et fintmasket netværk af flere og mindre antenner end fx 4G-netværket. Ydermere kan signalet fra 5G-masterne koncentreres ved retningsbestemmelse, hvilket betyder, at man med 5G kan opnå ekstremt hurtige hastigheder og høj kapacitet.

Selvstændige netværk: 5G er ikke blot "et hurtigere 4G" – der er mange andre forskelle i måden, netværket fungerer på. Blandt andet er det muligt at etablere selvstændige, private netværk, som kan konfigureres til kundens særlige behov. Det private netværk deles ikke med andre, og derved opstår der ikke flaskehalse om den grundlæggende kapacitet, hastighed mv. – ligesom selvstændige netværk betyder øget kontrol med sikkerhed og stabilitet.

 

Hvad betyder 5G vores vores privatkunder?

Virtual + augmented reality: Disse teknologier har været længe undervejs, fordi kommunikation af sanseindtryk, billeder og lyd i ekstrem høj opløsning kræver transport af meget store mængder data med en responstid, der lavere end øjet og hjernen kan opfatte. Derfor fungerer disse teknologier i dag bedst med en hurtig bredbåndsforbindelse – og dermed besværlige kabler og fysiske begrænsninger – men med 5G kan du streame trådløst og real-time i langt højere kvalitet end det bredbånd, de fleste kender i dag!

IoT i hjemmet: 5G bliver en 'game changer' ift. at tage næste skridt i udnyttelsen af digitaliseringens potentialer – herunder IoT. Udover at du kan opnå lynhurtige, fiber-lignende hastigheder gennem luften, så kan det også konkret betyde, at dit køleskab fx selv bestiller mælk, når der mangler, eller at renovationen bliver intelligent og ressourcebesparende, fordi din skraldespand selv kontakter renovationen, når den skal tømmes.

Live streaming: Med 5G's enorme kapacitet vil det fx være muligt at streame live fra en koncert eller en fodboldkamp til sine venner. Det er naturligvis teknisk muligt i dag – men reelt umuligt, fordi kapaciteten i netværket ofte overbelastes når 40.-50.000 mennesker er samlet på et stadion eller en festivalplads.