Kurv

Spar på energien

- tips og tricks

Når vi sparer på energien, er det ikke kun CO2-udledningen der reduceres det kan også skære en betydelig del af elregningen. Og lige nu er der ekstra god grund til at undgå unødvendigt forbrug af strøm.

Vi har siden 2022 oplevet vedvarende stigende elpriser, grundet en usikker forsyningssituation. Det offentlige er i gang med konkrete tiltag for at spare på strømmen, men både virksomheder og private opfordres til at nedsætte energiforbruget. Derfor har Telia indført flere energibesparende initiativer, som du kan læse mere om her.

Selv små ændringer i hverdagen kan gøre en forskel som kan mærkes på økonomien. Vi har derfor samlet en række tips, der hjælper dig med at spare på energien.

Med gode energivaner kan vi alle gøre noget godt – både for pengepungen og miljøet. 

Sådan sparer du på strømmen

Drop standby

Tag et kig rundt i dit hjem hvor meget elektronik står lige nu på standby?
For de flestes vedkommende, vil der være tale om en hel del. Vores standby-elforbrug udgør nemlig op til 15 % af husstandens samlede elforbrug, så der kan derfor være mange penge at spare, hvis vi bliver mere opmærksomme på 'strømtyvene' i hjemmet. 

Det gælder bl.a. dit TV, dine højtalere og spillekonsoller. Selvom det kan være fristende blot at trykke på power-knappen, i stedet for at slukke på stikkontakten så er dette strømslugere som vil udfordre din elregning. 

Alternativt kan du også investere i en elspareskinne der kan være med til at reducere elforbruget, når elektronikken står standby.

Kilde: Energistyrelsen & Watts

Spar strøm på din computer

Som hovedregel bør du altid vælge bærbar eller tablet, frem for en stationær computer. En stationær computer bruger nemlig ca. 4 gange så meget strøm som bærbare computere, og hele 6 gange så meget som tablets.

Derudover bør du også være opmærksom, hvis du har en gamer i boligen.
En gamer-PC kan nemlig koste dig flere tusinde kroner om året med de nuværende priser på el.

Bliver vi inden for gaminguniverset, kan man finde lidt mindre strømslugende underholdning hos bl.a. Playstation og Xbox. Faktisk kan du spille helt op til 90 timer på en Playstation 1, før du har nået det strømforbrug en gamer-PC bruger på blot 2 timer.

Kilde: Energistyrelsen & TV 2

Vidste du det?

Mange er bekymrede for elregningen ved opladning af mobilen. Men vidste du, at hvis du oplader din mobil med en traditionel oplader - så vil det typiske årlige elforbrug kun udgøre 17 kr.?

Kilde: Energistyrelsen

Gode råd til streaming

Du kan sænke dit elforbrug, når du streamer, på flere måder:

  • Vælg en lavere opløsning. Ofte kan du ikke se forskel, især ikke på mindre skærme som computer, tablet og telefon.
  • Stream via WiFi. Hvis du streamer fra et 4G mobilnetværk, er CO2-udledningen fra datatransmissionen næsten 4 gange så høj.
  • Se sammen med hele familien, frem for at have flere skærme i brug.
  • Brug en mindre skærm. Jo mindre skærm, jo mindre elforbrug hos dig.
  • Stream direkte fra dit TV. En spillekonsol bruger f.eks. 12-20 gange mere strøm på streaming end Chromecast og Apple TV.
  • Download film og serier, hvis du vil se dem flere gange.

Kilde: Energistyrelsen

3 smarte apps

der hjælper dig med at spare på strømmen.

Watts

Watts er en energiassistent, til dig der vil have et nemt overblik over dit forbrug af strøm, vand og varme derhjemme.

Hent i App Store

Hent i Google Play

Elpriser

Elpriser giver dig et simpelt overblik over dagens og morgendagens elpriser. Få besked, når du bør undgå at bruge for meget strøm.

Hent i App Store

Hent i Google Play

Norlys

Norlys giver dig både et overblik over de nuværende elpriser samt tips og tricks til, hvordan du ellers kan spare på strømmen.

Hent i App Store

Hent i Google Play

Sustainability

Vores indsats for klimaet

Vores indsats for klimaet

I Telia har vi forpligtet os til tre grønne målsætninger, der bidrager til at løse den globale klimaudfordring.