Kurv

Din tid er din egen

Din tid er din egen

Vores mobiler gør livet nemmere for os hver eneste dag. Forbindelsen til hinanden er blevet kortere – og det har aldrig været nemmere at blive opdateret, at finde vej og finde svar. Men vi har heller aldrig kigget så meget i en skærm før. Din tid er det, der tæller. Brug den på det, der giver dig noget.

Vi bruger i gennemsnit 8,6 år af vores liv på mobilen. Er tiden du bruger, tiden værd?

Se og styr dit mobilforbrug

Hent appen LifeWrapped til iOS og Android

Med LifeWrapped kan du se dit mobilforbrug og få hjælp til at sætte tidsgrænser for specifikke apps. Hver uge får du et overblik over, hvor lang tid du har brugt på mobilen ift. ugen før.

Læs og lær

Læs og lær

Se her! I forbindelse med at vi for tiden sætter særligt fokus på skærmtid, sponsorerer vi bladet ”Online med Anders”. Det gratis særnummer af Anders And & Co. udgives i samarbejde med Center for Digital Pædagogik – og det er spækket med historier og quizzer om skærme, AI, sociale medier m.m. Bladet kan downloades her og hentes i alle vores 31 butikker.

Vi tjekker mobilen som det første

Vi bruger skærme på alle tider af døgnet. Over en fjerdedel af os tjekker mobilen som det allerførste om morgenen. I gennemsnit spiser vi danskere aftensmaden foran en skærm 3 dage om ugen, og hver sjette dansker tjekker sin mobilen de fleste eller alle nætter.

Vil du gerne bruge mindre tid på mobilen?

Det kan faktisk være sværere, end man lige tror, men der er heldigvis flere konkrete metoder, der kan hjælpe dig i gang. Her er tre nemme tiltag, der hurtigt kan gøre en forskel for dit tidsforbrug på mobilen:

Gør din mobil sort/hvid

Gør din mobil sort/hvid

Du kan ændre farverne på din mobil til sort/hvid, og med et trylleslag bliver den meget kedeligere at bruge. Det lyder spøjst, men det kan være en ret effektiv metode til at nedjustere sit skærmforbrug. Sådan gør du:

På iPhone: Indstillinger -> Skærm og tekststørrelse -> Farvefilter skal slåes til

På Android: Indstillinger -> Baggrund og stil -> Farvepaletten ændres til grå/sort

Sæt skærmtidsgrænser

Sæt skærmtidsgrænser

Ofte er det enkelte apps, som tager meget af vores tid. Du kan sætte grænser, for hvor lang tid du kan bruge bestemte apps på din mobil. Det foregår på følgende måde:

På iPhone: Indstillinger -> Skærmtid -> Apptidsgrænser -> Tilføj tidsgrænse

På Android: Indstillinger -> Digital balance -> Apptimere -> Vælg den app, du vil sætte tidsgrænsen for -> Indstil din timer

Læg din mobil væk

Læg din mobil væk

De fleste af os kommer til at kigge på vores mobiler, uden at der er en særlig grund til det. Det er bare blevet en vane, som vi ubevidst tyer til. Ved at lægge mobilen fysisk ind i et andet rum, så undgår du at bruge unødvendige minutter på den, når der ikke er et formål. Sådan kan du fx gøre:

- I kan aftale bestemte tidspunkter på dagen, hvor I har mobilfri tid, og I lægger mobilen væk i hjemmet.

- I kan bruge en skål til at samle alle familiens mobiler i – fx når I spiser aftensmad.

- Du kan holde din mobil ude af soveværelset – og i stedet benytte et ”gammeldags” vækkeur.

De klik, der betyder noget

I en verden fyldt med distraktioner har det aldrig været vigtigere at stoppe op og mærke efter, hvordan vi bruger vores tid.

Mobilen hjælper os, når det er tid til at catche op med en ven, tid til at drive en virksomhed og tid til at holde fri. Og vi kan gøre det hele, uanset hvor vi befinder os, på grund af et godt netværk. Men vores tid kan også hurtigt forsvinde foran skærmen.

Med ét klik kan vi få værdi, og på et splitsekund kan vi have brugt timer på noget, der virkede meningsløst.

Din tid er din egen.
Brug den på det, der giver dig noget.

Skærmguiden til dine børn

Det kan være svært at vurdere, hvor meget ens børn skal bruge en skærm. Børns Vilkår har lavet en skærmguide til alle forældre for at hjælpe med at jonglere skærmforbruget på en mere balanceret måde.

Se skærmguiden her

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen har lavet en række anbefalinger, for at sikre, at vores skærmforbrug ikke påvirker vores mentale og fysiske helbred negativt.
De anbefaler blandt andet:

  • Brug ikke skærm op til sovetid
  • Vær opmærksom på dit forbrug af sociale medier, og hvordan brug af skærm påvirker din trivsel
  • Brug tid væk fra skærmen, og husk at være fysisk aktiv

Læs alle deres anbefalinger herinde: Sundhedsstyrelsens anbefalinger om skærmbrug

Andre artikler om skærmtid

Søvn og skærm — den svære balance

Sunde skærmvaner begynder med de voksne

Fem vigtige løsninger om børn og skærme

Anbefalinger til børns skærmtid

Anbefalinger om brug af skærm

Skærmbrug i fritiden — sådan kan du gøre

Ofte stillede spørgsmål

Bruger vi i gennemsnit 8,6 år på mobilen?

Sådan er vi nået frem til tallene

For at finde ud af, hvor mange år af vores liv vi danskere bruger på mobilen, har vi kigget på tre faktorer: Vores daglige mobilforbrug. Hvor gamle vi er, når vi får vores første mobil. Og hvor længe vi lever. Det hele naturligvis i gennemsnit.

 

Det første tal har vi fra en rapport fra DataReportal. DataReportal er en anerkendt kilde til indsigter om digital adfærd, som anvendes af både internationale universiteter og danske medier. Rapporten afslører, at vi i snit bruger mobilen 2 timer og 49 minutter om dagen.

 

I dag får danske børn typisk den første mobil i 8-9-årsalderen (vi har derfor regnet med 8,5 år), og ifølge Danmarks Statistik er en danskers forventede middellevetid 81,5 år.

 

I runde tal har vi således mobiltelefoner i 73 år af vores liv – eller i 26.650 dage, hvor vi i snit bruger mobilen i føromtalte 2 timer og 49 minutter. Og omregnet svarer det altså til, at vi danskere i gennemsnit bruger 8,6 år af vores liv på mobilen.

 

Lad det komme an på en prøve
Vil du vide, hvad dit eget nuværende mobilforbrug svarer til i det lange løb, så tjek din skærmtid i indstillinger på din mobil – og prøv vores beregner øverst på siden.
Resultatet er et øjebliksbillede, der hurtigt kan ændre sig i begge retninger. Se fx, hvad der sker, hvis du forlænger eller forkorter din daglige skærmtid med en halv time …

  1. Tiden