Din mobil – og alt andet elektronik i øvrigt – koster vores planet dyrt. Det tærer på naturens ressourcer at producere din bedste følgesvend, og når du bruger data til at se Netflix eller surfe sociale medier, sluger det store mængder strøm.
Desværre er der endnu ingen tiltag, som kan gøre din kærlighed til smartphonen decideret bæredygtig – medmindre du naturligvis vælger helt at leve uden. Men det betyder ikke, at du helt må opgive at skåne vores miljø.
Vi guider dig til, hvad du skal kigge efter, når du køber ny mobil, hvis du ønsker at gøre bare en lille forskel i det store, grønne regnskab.
Tjek din mobils miljørating
Undersøg, hvilken miljørating din mobil har. Det kan du gøre via Eco Rating, der er en mærkningsordning, som Telia har startet sammen med nogle af Europas største mobilselskaber. Eco Rating giver dig bedre mulighed for at træffe det mest miljørigtige valg af mobil. Eco Ratingen vurderer miljøpåvirkningen af en mobil, herunder produktion, transport, brug og bortskaffelse, hvilket resulterer i en samlet score på en skala fra 1 til 100. Jo tættere scoren er på 100, desto mere bæredygtig er produktet. Du kan læse mere om Eco Rating her.
Gå efter de rigtige certificeringer
Sørg for, at din mobil lever op til de nyeste miljø-krav for elektronik. Det kan være lidt vanskeligt at finde rundt i, men et godt sted at starte er ved at tjekke din mobils certificeringer – og her skal du blandt andet holde øje med følgende:
IP-certificeringen, som viser, hvor godt mobilen er beskyttet mod blandt andet støv, skidt og væsker. Desto højere klassificeringen er, jo længere vil din mobil kunne holde, og på den lange bane, vil det gøre den mere miljøvenlig. Du finder som regel IP-certificeringen i brugsvejledningen eller produktinformationen.
CE-mærkningen, som viser, om din mobil møder EU’s sundheds-, sikkerheds- og miljøbeskyttelseskrav. Alle mobiler der tilbydes på det danske marked er CE-certificeret, men køber du en model fra udlandet, kan det være en god idé at tjekke efter.
WEEE-mærkering, som betyder, at fabrikanten er ansvarlig for at opsamle, genbruge og rydde op efter de produkter, vi forbrugere skiller os af med. Er du i tvivl om, hvor du finder WEEE-mærkningen, skal du blot kigge efter det lille skraldespands-symbol med et kryds over.
Pas godt på din mobil
Der er også miljø- og klimafordele ved at passe godt på den mobil, du har. Beholder du din smartphone bare ét år længere end de normale to år, vil du reducere aftrykket med 30% fordi du – logisk nok – venter med at købe en ny telefon. Hold derfor et vågent øje med din nye smartphones holdbarhed og sørg for at pakke den godt ind i et blødt cover, hvis du har tendens til klodsethed. Gå blandt andet efter den føromtalte IP-certificering, et slidstærkt beskyttelsesglas og en smartphone, du er glad for. Så passer du nemlig helt automatisk bedre på den.
Reparér i stedet for at købe nyt
Er din skærm revnet? Og er batteriet ved at være kørt træt? Overvej, om det kan betale sig at reparere på din nuværende mobil, inden du kaster penge efter en ny. På den måde vil du spare planeten for den belastning, der sker ved produktionen af en ny smartphone – og det er ikke så lidt, kan vi afsløre.
Heldigvis er det ofte muligt at få sin mobil repareret hos en certificeret forhandler, og medmindre du har tabt den i køkkenvasken eller ødelagt indmaden, kan den ofte komme til at fremstå fuldstændig som ny.
Gå efter lang batterilevetid
Nogle mobiler holder batteri i dage. Andre løber tør, lige efter de er blevet ladt op. Sørg for at finde en mobil, som har en lang batterilevetid, så du slipper for at lade den op i tide og utide – og dermed bruge en masse, dyr strøm. Desto mere du bruger mobilen, jo længere batterilevetid skal du gå efter. Hold eventuelt øje med underkategorien ’Holdbarhed’ i Eco Rating, som bl.a. kigger på batteriets levetid og kvalitet.
Er det tid til en ny, så husk at send din gamle mobil til genbrug
Giv din gamle mobil nyt liv ved at indlevere den til genbrug, hvor alle dens helt udemærkede komponenter kan gå til reservedele eller til at fremstille splinternye produkter. Virker mobilen uden problemer, ja så kan den også renses for data og sælges videre. Faktisk kan hele 98 procent af en mobil potentielt genbruges, og for hver del, du indleverer til genbrug, sparer du vores planet for miljøbelastning.
Du kan aflevere din gamle mobil i din nærmeste Telia-butik og samtidig få penge til en ny. Så hjælper du både vores miljø og din pengepung. Læs mere om Telia Recycle her. Du kan også købe næsten nye brugte telefoner hos Telia.
Tjek dit teleselskab
Én ting er de ressourcer, det har kostet at producere din mobil. Men har du overvejet, hvor mange ressourcer du bruger i dens levetid? Når du surfer på internettet, ser Netflix eller tjekker sociale medier? Du tænker måske ikke over det, men hver gang du bruger data, påvirker det miljøet, fordi det koster strøm til både datacentre og netværk. Derfor kan det være en god ide at sætte dig ind i, hvilken klimaprofil dit teleselskab har, og hvilke ambitioner de har om at sænke CO2-udledningen. Hos Telia har vi et ambitiøst mål om at udlede 0% CO2 og have 0% spild i 2030. Vejen derhen er brolagt med en masse forskellig indsatser, som du kan læse mere om her.