WiFi-Guiden: Sådan får du hurtigere WiFi

Oplever du, at din wi-fi forbindelse ikke er så hurtig, som den burde være? Eller at rækkevidden ikke er god nok? Her er tips til, hvordan du kan forbedre både hastigheden og rækkevidden på dit wi-fi.

Hvad er WiFI?

Wi-fi er en forkortelse for "Wireless Fidelity", og direkte oversat betyder det "Trådløs Gengivelseskvalitet". Det giver god mening, da du med wi-fi kan forstærke/gengive internetsignalet via en router – enten i hjemmet eller på farten.

Da der er tale om radiobølger, kan støj/interferens og andet udstyr betyde, at signalet mister styrke. Du kan læse mere om det rigtige udstyr, eventuelle forhindringer og støj senere på siden.

Wi-fi er er en netværksteknologi, der skaber trådløse internet- og netværksforbindelser ved hjælp af radiobølger. Mere teknisk er det et sæt standarder for trådløse datanet, der er baseret på IEEE 802.11-specifikationerne (du kan læse mere om disse sidst på siden). Med andre ord er wi-fi trådløst internet, der gør det nemt at komme på internettet, uden at du skal bruge diverse kabler.

Er i flere, der slås om WiFi forbindelsen?

Skift kanal

Prøv at skifte kanal på din router - naboerne kan være på samme kanal som dig. Du kan skifte routerens kanal på mitwifi.dk ved hjælp af oplysningerne fra mailen ”Aktivering af dit bredbånd”, hvis du er kunde hos Telia.

Få en hurtigere forbindelse

En hurtigere bredbåndsforbindelse kan i det hele taget løse en del problemer. Hastigheder op til 100 Mbit er perfekte til store familier. Jo flere I er på wi-fi-netværket, jo større hastighed kræver det også.

Brug kabler til tv og spilkonsoller

Hvis det er muligt, så sørg for, at spilkonsoller og tv er forbundet til bredbåndet via kabel for at undgå unødig belastning af dit wi-fi.

Har du det rigtige udstyr?

Har du en ny router?

En ny router med understøttelse af både 2,4 GHz og 5 GHz er god, hvis du har mange gadgets (Playstation, Xbox eller Sonos), som måske anvender forskellige frekvensbånd.

Udskift ældre og lange kabler

Jo ældre og længere kabler, du har, jo langsommere hastighed på dit wi-fi vil du generelt opleve. Skift derfor til nyere og kortere kabler.

Er din router gammel?

En gammel router og en nyere computer kan give ligeså langsomt wi-fi, som en gammel router og en gammel computer. Check, hvad dine gadgets har af muligheder, såsom hvilke GHz-bånd, de kommunikerer med. Så får du altid det meste ud af dit bredbånd og wi-fi-signal.

Er dine enheder opdaterede?

Sørg for, at dine enheder er opdaterede. Hvis én af enhederne kører dårligt, vil routeren nemlig stå og vente på svar fra enheden, førend den kan fortsætte til den næste i rækken. Det er derfor vigtigt, at du holder enhederne opdateret.

Har du fjernet alle forhindringer?

Har du brug for mere båndbredde?

Når du streamer musik eller film, påvirker det din båndbredde mere, end når du bare browser rundt på hjemmesider. Tilpas dit hjem efter dine behov. Er I en stor familie, der bor på tre etager, bør du have en hastighed på 100 Mbit.

Gem ikke routeren væk

Prøv ikke at gemme routeren væk ved at placere den i skuffer, skabe eller bag tykke vægge (mursten og beton). Det kan kraftigt reducere wi-fi-signalet. Prøv evt. at flytte/dreje routeren i forskellige retninger og test hastighederne her.

Placér routeren mindst 1 m. fra elektronisk udstyr

Sørg for, at routeren ikke er blokeret, og at afstanden er mindst en meter til andre apparater og elektronisk udstyr. Hvis din router er placeret lige ved siden af andet elektronisk udstyr, risikerer du, at signalerne forstyrrer wi-fi-signal og -forbindelse.

Er der støj i området?

Find støjen i dit område

Du kan sammenligne det trådløse wi-fi-netværk med et radiosignal. Det betyder, at forbindelser bliver påvirket af støj på den frekvens, som routeren sender på. Støjen kan komme fra andre trådløse netværk, men den kan også komme fra f.eks. mikrobølgeovne, babyalarmer, bluetooth og alt andet trådløst udstyr. Det kan derfor være en god idé at justere kanalen på det trådløse wi-fi-netværk ud fra støjen i området.

Der findes flere forskellige værktøjer til at justere kanalen: I de nyeste router-modeller finder du en indbygget kanalscanner, som kan bruges via routerens opsætningsside. Du kan også downloade apps til din smartphone eller tablet, der kan scanne de trådløse frekvenser og vise, hvor støjen befinder sig. Vær dog opmærksom på, at støjen kan ændre sig, og det kan derfor være nødvendigt at skifte kanalen igen, hvis en nabo f.eks. får nyt udstyr.

Find WiFi-frekvenserne med mindst støj

Vi har to forskellige typer trådløse netværk: De lidt ældre 802.11bgn (2,4 GHz) standarder og den nyere 802.11ac(5 GHz) standard.

Det meste trådløse udstyr benytter stadig 2,4 GHz, og derfor er der oftest støj på den frekvens. På 2,4 GHz-frekvensen er der 13 kanaler at vælge imellem, men ikke alt udstyr understøtter kanal 12-13. Vi anbefaler, at du benytter kanal 1, 6 eller 11, da der statistisk set er mindst støj på netop de kanaler.

På 5 GHz-frekvensen er der 27 kanaler at vælge i mellem. Det udstyr, der understøtter 5 GHz, understøtter alle de kanaler, som wi-fi-routeren sender på. Vi anbefaler, at du benytter 5GHz-netværket, hvis din enhed understøtter det.

Nyttige links

Quickguide forside

Dan dig et overblik over vores sider om bredbånd via kabel-tv stikket.

Installation af udstyr

Se de 5 punkter til nem installation af bredbåndsudstyret.

Placering af router

Få det bedste ud af din internetforbindelse. Lær hvordan du bedst placerer din router i hjemmet.