Den nye EU-regulering om roaming trådte i kraft d. 15. juni sidste år og betyder, at du nu kan rejse rundt i store dele af Europa uden at skulle bekymre dig om dyre telefonregninger. Alle borgere i EU/EØS, der besøger et andet EU/EØS-land, skal betale den samme pris for opkald, SMS og data som på deres hjemmenetværk (deres valgte teleudbyder). Du kan derfor bruge din mobil i EU på næsten samme måde som i Danmark. Der er dog indført en såkaldt "fair use-begrænsning", som skal forhindre misbrug og sætte et loft på, hvad der er rimelig brug.
Hvordan aktiverer jeg roaming på min mobil?
Du skal først og fremmest have aktiveret din roaming-funktionen. Det er forskelligt fra styresystem til styresystem, hvordan roaming aktiveres.
- På iPhones aktiverer du roaming ved at vælge 1) ’Indstillinger’, 2) ’Mobilnetværk’ og 3) aktiver ’Mobildata’ og derefter 4) ’Indstillinger til data’, 5) aktiver ’Dataroaming’. Se billede nedenfor.
- På Android-telefoner kan du aktivere roaming forskellige steder. Nogle af fremgangsmåderne er: 1) ’Indstillinger’ 2) ’Mobile netværk’ 3) aktiver ’Dataroaming’.
I hvilke lande kan jeg bruge mobildata?
EU-lande inkluderer: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kroation, Letland, Lithaun, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
EØS-lande inkluderer: Island, Lichtenstein og Norge
Specifikke områder eller lande inkluderet: De Kanariske Øer, Ceuta, Melilla (Spanien), Åland (Finland), Martinique, Guadeloupe & Saint-Martin, Fr. Guyana, Reunion, Mayotte (Frankrig), Madeira, Azorerne (Portugal) og Gibraltar (Storbrittanien).
Hvad sker der, når jeg har brugt alt mobildata i udlandet?
Når du har brugt den mængde af mobildata i EU-landene, der er inkluderet i dit abonnement, vil din mobil blive blokeret for yderligere brug af data. Du vil herefter have følgende muligheder, hvis du opbruger din data:
- Blokere: Du kan vælge at blokere for data i resten af din regningsperiode.
- Betale for forbrug: Du kan fortsætte med at bruge data og tale pr. brugt MB.
- Datapakker: Du kan købe en data-pakke, der gælder resten af din regningsperiode.
Hvis du ikke vælger én af ovenstående, vil du som standard blive blokeret for yderligere dataforbrug, så du ikke skal bekymre dig om store regninger.
Dog skal du - ligesom i Danmark - være opmærksom på, om du ringer til et overtakseret nummer i EU eller lignende.
Er der begrænsninger for, hvor meget jeg må bruge mobilen uden for Danmark?
Ja, EU har defineret en 50 %-regel kaldet Stable Link. Det betyder, at du skal bruge mobilen i Danmark mindst 50 % af tiden, og mindst 50% af det samlede forbrug skal ligeledes være sket fra Danmark.
Telia må, hvis mobilen bruges mere uden for Danmark inden for en rullende 4 måneders periode (123 dage), opkræve en højere takst svarende til den EU-regulerede forbrugstakst.
Dog vil du modtage en advarsel to uger før, der opkræves evt. tillæg, så du har tid og mulighed til at ændre dit forbrugsmønster.
Kan jeg få et abonnement, hvor jeg ikke skal bekymre mig om data?
Ja, det kan du med vores ONE abonnement. Her får du Fri Data i Danmark og hele Norden. Derudover får du hele 16 GB data i hele EU uden det koster ekstra. Det betyder, at du kan føle dig fuldstændig fri på hele ferien.
Hvorfor kan jeg ikke bruge alt inkluderet data i mit abonnement i udlandet?
Den nye EU-regulering betyder, at du kan tage din mobilpakke med til andre europæiske lande såsom Spanien, Tyskland og Italien uden at betale ekstra. Der er dog indført en såkaldt "fair use-begrænsning", som skal forhindre misbrug og sætte et loft for, hvad der er rimelig brug.
Med en datapakke med et givent antal GB i abonnementet, sættes der altså, efter EU-reglerne, et loft på, hvor meget af det inkluderede data, som kan bruges til EU-roaming.
Hvad betyder Fair Usage Policy?
Fair Usage Policy, som det hedder på EU'sk, gælder kun for data, dvs. at tale, sms, mms ikke har en begrænsning på, hvor meget man må bruge.
EU har med Fair Usage Policy defineret, at hvis et abonnement indeholder meget data til en billig pris, så må man udregne en særskilt datamængde til brug i EU. De fleste af Telias abonnementer falder i den kategori, og vi har i disse abonnementer givet mere data, end EU foreskriver.
Hvor kan jeg se, hvor meget data i udlandet jeg har?
Er du i tvivl om, hvor meget data, du kan bruge i EU-landene med det abonnement, du har, kan du tjekke oversigten på vores side med udlandspriser. Mængden af data ligger typisk inden for 5-20 GB i EU.
Hvad koster det, hvis jeg befinder mig i et land uden for EU?
Hvis du befinder dig udenfor EU, så kan du se priser for data, sms/mms og opkald til og fra udlandet lige her.
Koster det ekstra, hvis jeg bruger emojis i udlandet?
Gemt bag de små humørikoner består en emoji faktisk af mange tegn, hvilket kan betyde, at den registreres som en MMS. Da MMS også er gebyrfrit i EU-landene nu, skal du dog ikke betale ekstra for dette. Og det bruger heller ikke din mobildata, når du sender emojis i dine beskeder. Sender du beskeder via iMessage (både dem med og uden emojis), skal du dog være opmærksom på, at du bruger data.