Menu

Mobil
Internet
TV & streaming
Tilbehør
Find butik Hjælp
Kurv

Købsguide: Alt hvad skal du vide for at vælge din nye mobil

Mobilen er for de fleste en meget vigtig del af hverdagen. Derfor kan det betale sig at vælge med omhu. I denne guide har vi prøvet at samle nogle råd, så du bliver bedre klædt på til at købe din nye telefon.

At købe en mobiltelefon kan godt være en udfordring, for de fleste ved egentlig godt, hvad de gerne vil have i en telefon, men det kan være svært at finde rundt i junglen af de mange modeller og begreber. Det vil vi gerne hjælpe dig med, og vi starter med nogle generelle råd.

Det skal du tænke på, før du køber

  1. Kend dit behov: Er det vigtigste for dig skærmen, kameraet eller hvilket operativsystem, telefonen kører? Hvis du allerede fra starten har fundet ud af disse ting, vil du meget lettere kunne snævre udvalget ned og dermed finde den rette telefon.

  2. I forlængelse af råd nr. 1, skal du også overveje, hvad du vil betale for telefonen. Der findes mange gode telefoner til en god pris, og du kan ofte finde et godt tilbud. Hvis du går efter den allernyeste teknologi slipper du dog ikke udenom topmodellerne, der altid vil have bedre kamera, skærm og så videre.

  3. Hvad har du nu? Hvis du i forvejen har en iPhone, hvor du har købt en masse programmer og andet indhold, kan du ikke bare flytte det over til Android - og omvendt. Derfor kan det være en ide at vælge en telefon med samme operativsystem igen.

Hjælp til at vælge de rigtige specifikationer

Styresystem

Hvis du vælger en iPhone, er styresystemet iOS og altid det nyeste du kan få. Hvis du derimod vælger Android, som stort set alle andre telefoner har, kan det være lidt mere speget, da nogle Android producenter er hurtigere end andre til at sende opdateringer ud. Ofte kommer opdateringen automatisk - ellers kan du søge efter den, men det er forskelligt fra producent til producent, hvordan du gør. Ofte vil menuen ligge under “Om denne telefon” eller lignende i Indstillinger.

Kamera

Mobilkameraet er vokset til at være et af de væsentligste elementer i en moderne telefon, og for rigtigt mange er mobilkameraet stort set det eneste kamera de bruger i hverdagen - og det giver god mening, for du har det altid med, og det er altid klar til at skyde. Mange har en tendens til udelukkende at kigge på mængden af megapixels - fordi det i digitalkameraets spæde barndom var det vigtigste for, hvor godt (dårligt) billedet dengang blev. I dag er det helt andre ting, der gør sig gældende, selvom du dog altid skal sørge for, at kameraet i din nye mobil er over 12 megapixel. Du skal også kigge efter, om telefonen har optisk billedstabilisering (Forkortet OIS - optical image stabilisation.), for det er alfa og omega for, om du kan tage gode billeder - især i lidt dårligere belysning.

4G, 3G og 2G

De fleste moderne telefoner understøtter alle typer mobilbånd - både 2G, 3G og 4G i forskellige hastigheder. Hvis du sikrer dig, at telefonen understøtter 4G kan du være ganske sikker på, at du vil have hastighed nok til at du aldrig kommer til at sidde og vente på at starte en videoafspilning.

Skærmkvalitet

De nyeste mobiltelefoner har ofte en rigtigt god skærm, men topmodellerne går skridtet videre og har en ekstremt høj opløsning. I praksis kan man stort set ikke se pixler på moderne telefoner, men hvis du har tænkt dig at bruge telefonen til for eksempel VR bør du gå efter en telefon med meget høj opløsning - og gerne 4K eller Ultra HD som det også kaldes.

Skærmstørrelse

Moderne mobiler er, for de flestes vedkommende, blevet ret store. 5,5” er i dag ikke et særsyn, og de nyeste kommer op i nærheden af, og endda over 6”. Størrelsen betyder naturligvis noget, og hvis du gerne vil bruge din telefon til medieforbrug, bør du ikke vælge meget under 5”. Hvis din telefon primært bruges til kommunikation og sociale medier kan du dog sagtens vælge en mindre telefon - eksempelvis er Apples iPhone 7 på 4,7”, hvilket er en god størrelse, hvis du bruger meget Facebook og ser billeder og gerne vil spille. Går du efter det endnu mere mobile, har flere af de største producenter også ofte en “kompakt” version af deres topmodeller. Skærmstørrelsen har også stor indflydelse på selve størrelsen på telefonen. Hvis du eksempelvis leder efter en mindre telefon, kan det være praktisk at gå efter iPhone SE eller en telefon som Sonys Compact, der begge snildt kan være i en lille lomme - også i stramme bukser.

Vand- og støvafvisende

En mobiltelefon kan blive udsat for lidt af hvert som de fleste ved. Derfor er det rart at vide, at skulle man tabe telefonen i en vandpyt (Eller andre, mere trælse steder, der indeholder vand) kan den alligevel overleve. Mange af de nyeste telefoner har en såkaldt IP-certificering i den højere ende, hvilket betyder at de er vandafvisende. Det er vigtigt at pointere, at telefoner med eksempelvis en IP67 eller IP68 certificering ikke er helt vandtætte, men i stedet vandafvisende. Dog KAN man faktisk - især ved en IP68 certificering - have telefonen helt under vand i op til en halv time uden at der burde ske noget med den. Men vær opmærksom på, om din garanti dækker vandskader.

Batteri

Batterilevetiden har betydning, hvis du bruger telefonen rigtigt meget. De fleste nye smartphones kan klare ca. en dag på en opladning. Så du skal forvente, at du skal lade telefonen op hver dag, næsten ligegyldigt hvilken telefon, du vælger. Der er dog nye teknologier på vej og batterilevetiden øges hele tiden. Batteriets størrelse måles i mAh. I udgangspunktet kan du regne med, at de fysisk større telefoner også har et større batteri. De har til gengæld også en større skærm, der æder noget af “overskuddet”. Ikke desto mindre kan du godt forvente, at en lidt større telefon også har en lidt længere batterilevetid. I dag bør en telefon under 5” have et batteri omkring 3.000 mAh - en større telefon kan sagtens have et på 3.500 mAh. Der er forskel på, om det er en iPhone eller en Android telefon - oftest har en iPhone kunnet klare sig med mindre batteri end Android telefoner.

Indbygget hukommelse

Mængden af hukommelse der er bygget ind i en smartphone har stor betydning for, hvor mange billeder, videoer og sange, du kan have på telefonen. Derudover er det også i den indbyggede hukommelse, du skal have plads til apps - og måske ganske store spil, hvis du er til den slags. I udgangspunktet anbefaler vi, at du køber en telefon med mindst 32GB hukommelse - og de fleste vil formentlig kunne bruge 64GB. Mængden afhænger selvfølgelig også af, om du kan udvide hukommelsen via eksempelvis MicroSD kort.

Microsh - ekstern hukommelse

De fleste Android telefoner kan udvides ved hjælp af MicroSD kort. Især hvis telefonen er udstyret med 32GB hukommelse eller mindre kan det være vigtigt, at den har mulighed for at blive opgraderet med MicroSD. MicroSD kort findes i størrelser fra 8GB til flere terrabyte, men det mest almindelige er imellem 64GB og 256GB. Priserne starter på under et par hundrede kr. for 16GB til flere tusinde kr. for de største. Vi anbefaler, at du køber mindst 64GB, hvis du skal have plads nok til billeder og video. Du kan se, hvor meget den enkelte telefon understøtter i dens specifikationer. iPhones understøtter ikke microSD.

Hastighed

Hastigheden på en mobiltelefon afhænger af rigtigt mange ting. Generelt kan man sige, at de fleste mobiltelefoner i dag er i stand til at afvikle langt det meste af, hvad den gennemsnitlige mobilbruger har brug for. Dermed ikke sagt, at alt afvikles lige hurtigt, og du bør tage et kig på forskellige dele af specifikationerne for at få en ide om, hvilken telefon, du skal vælge. De vigtigste parametre er følgende:

  1. RAM - de fleste moderne telefoner kommer med 3GB hukommelse, og de nyeste kan sagtens have både 4 og 6GB. Meget hukommelse betyder, at du kan have flere programmer åbne på samme tid uden at det går ud over hastigheden.
  2. Processor/Chipset - nu bliver det lidt langhåret, for de færreste kender forskel på det ene chipset over det andet. Du kan dog være ret sikker på, at hvis den telefon du kigger på indeholder en quadcore eller en octocore processor, er det et nyere chipsæt, og hastigheden er i orden. De mest brugte chipset i Android telefoner hedder Snapdragon, men Samsung har også deres egne Onyx chips - og Apple har deres A-serie processorer.

USB

Stort set alle mobiltelefoner forbindes til ladere og computere via USB, men der er flere standarder i spil. Den mest udbredte er stadig MicroUSB, som alle Android mobiltelefoner indtil for ca. et år siden var udstyret med. Efterfølgende er stort set alle producenter skiftet til den såkaldte USB C standard, der både tillader hurtigere overførsel og opladning. Køber du en iPhone 7 fra Apple har den sit helt eget stik, det såkaldte lightning. Det ender dog ofte i et almindeligt USB stik i den anden ende, men det er også muligt at få et kabel, der ender i et USB C kabel, så du eksempelvis kan koble telefonen til den nye MacBook Pro.

Er du klar til at vælge din nye mobil?